Candida, wat is het?

Als je vrienden, familie of collega’s moet uitleggen dat je candida hebt, dan overvalt je toch een gevoel van gêne. Schimmel klinkt niet echt fris. En dat terwijl je gesprekspartner op dat moment misschien wel aan voetschimmel lijdt, ook een vorm van candida! Maar wat is het dan precies?

Candida albicans is een gist die van nature in en op ons lichaam voorkomt. Onder normale omstandigheden veroorzaakt die schimmel geen problemen.  Bacteriën in de darmen, op de huid en in de vagina voorkomen een overgroei van candida. Ook gezonde slijmvliezen vormen een barrière tegen deze gist die infecties kan veroorzaken.

Maar als de slijmvliezen zijn beschadigd, verliest het haar beschermingsfunctie. Zo krijgt de schimmel de kans te gaan woekeren waardoor er ontstekingen ontstaan. Denk aan een ontsteking in de huidplooi, voetschimmel. Of in de mond, spruw. Of in de vagina, de zogenaamde candida-infectie.

Oorzaak van vage klachten is eigenlijk niet de candida zelf, maar een slechtwerkend immuunsysteem, waardoor de schimmel kans krijgt om te gaan woekeren. Het slijmvlies dat je moet beschermen is door een verzwakte weerstand niet in staat om het lichaam tegen slechte bacteriën en andere indringers te beschermen. Zo kunnen stoffen in contact komen met het immuunsysteem. Gevolg is dat er tal van klachten ontstaan als vermoeidheid, chronische slijmvliesproblemen zoals allergieën, bijholteontstekingen, chronische verkoudheid en maag –en darmproblemen.

Een candidainfectie kan dus alleen optreden als de slijmvliezen verzwakt zijn. Het is dus zaak om je weerstand weer te verhogen zodat de slijmvliezen weer kunnen doen waarvoor ze bedoeld zijn: jouw lichaam beschermen tegen ongewenste indringers! Want niet alleen candia krijgt de kans om te gaan woekeren, er zijn tal van andere indringers die de boel in je lichaam flink kunnen verstoren.

Als de schimmel eenmaal begint te woekeren, zijn er een duizelingwekkend aantal klachten waarvan je in eerste instantie niet eens in de gaten hebt dat het chronisch is, laat staan dat het met elkaar in verband staat. Bij mij begon het met haaruitval, daarna kwamen langzamerhand klachten als een loopneus op de gekste momenten, voorhoofdholteontsteking (nog nooit gehad) moeite met spreken (slaatje bla) ontstoken gaatjes in mijn oren (laatste keer nadat ik ze had laten zetten, was 23 jaar geleden) veel sporten, maar toch op de BBB-plekken aankomen (frustrerend!) nachtelijk zweten, een steeds sterker wordende spierpijn in mijn armen en benen (die voelden vaak ook als lood) constante honger (hypoglykemie) en extreme vermoeidheid.  Pas toen ik ook vaginale klachten kreeg, ben ik naar de dokter gegaan. Daar begreep ik dat het allemaal te maken heeft met candida.

Ik was verbijsterd. Ik eet al jaren gezond. Sinds anderhalf jaar eet ik geen brood, suiker en zuivel meer. Tot een paar maanden geleden voelde ik me fysiek dan ook ‘on top of te world’. Hoe kan het dan toch zo mis gaan? Hoewel ik het antwoord nog steeds niet heb (want dat is nauwelijks te achterhalen) denk ik dat het voornamelijk stress is geweest en misschien een staartje van twee anti-bioticakuren in een ver verleden. Maar met name de stress is in mijn geval de boosdoener geweest. Zo zie je maar, je kunt nog zo gezond eten, als je geestelijk niet in balans bent, heeft een gezond eetpatroon weinig zin!

Ik ben nu op zoek naar balans in mijn leven. De afgelopen jaren waren tropenjaren; als alleenstaande moeder deed ik er naast mijn fulltime baan  een studie bij om vervolgens, na het behalen van het diploma samen met een studiegenoot meteen door te gaan met het opzetten van een eigen praktijk. Allemaal hartstikke leuke dingen die mij veel energie geven, maar soms is het voor het lichaam even genoeg. Dus nu aan mij de taak om op zoek te gaan naar de balans. Daarover hou ik jullie natuurlijk ook op de hoogte.

De volgende blog gaat over het dieet waar ik me intussen al vier maanden aan hou. Dat gaat met vallen en opstaan. Gelukkig zie ik het als een uitdaging om toch lekker en gevarieerd te eten. Op Facebook, Twitter en Periscope verschijnen regelmatig recepten die candidaproof zijn. En het leuke is dat tafelgenoten er ook van genieten.

Heb je zelf nog tips of vragen, laat het weten in de besloten Facebookgroep Vrij van Candida.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *