Introductie

Candiwat?! Candida, het klinkt als een nieuw automerk: Toyota Candida, maar helaas komt het niet eens in de buurt van het gevoel van een nieuwe auto die geruisloos over de weg zoeft. Candida is een schimmelinfectie. Daar komen allerlei verschillende klachten bij kijken waar je soms niet eens van in de gaten hebt dat het weleens  met deze infectie te maken zou kunnen hebben. Het duurde  bij mij ook even voordat ik alle klachten met elkaar in verband bracht. Het begon met zwerende gaatjes in mijn oren, daarna haaruitval, een loopneus op de gekste momenten, vervolgens een opgeblazen buik die alleen maar dikker werd, obstipatie, diarree, vermoeide spieren (loodzware armen en benen) gewichtstoename zonder verandering van eetpatroon, vaginale infecties en tot slot een gigantische vermoeidheid waardoor ik alleen nog maar kon slapen.

Toen ik eenmaal een paar dagen achter elkaar na werktijd vier uur in een coma had gelegen en nog niet uitgeslapen was, ben ik eens gaan kijken wat er nou precies aan de hand zou kunnen zijn. Alle klachten wezen op candida, een schimmelinfectie. Ook de arts kwam met de diagnose, candida. Je zult je afvragen hoe een voedingsdeskundige die zo gezond leeft in hemelsnaam aan candida komt. Dat dacht is dus ook, maar vooral, hoe kom ik er vanaf? Dat laatste is niet gemakkelijk en daarom wil ik deze strijd tegen de schimmel de komende tijd met jullie delen. Sinds een paar maanden zit ik op een streng dieet. In het begin wist ik van gekkigheid niet wat ik moest eten en viel ik prompt een paar kilo af. Gaandeweg ben ik de keuken in gegaan om verschillende dingen uit te proberen. Het ging goed! Ik kwam weer aan, had meer variatie in mijn eetpatroon en begon me langzamerhand beter te voelen.

Totdat de vakantie begon. Fit als ik me voelde, dacht ik dat ik de schimmel had bestreden. Om de vakantie in te luiden trakteerde ik mezelf op een wit wijntje, om samen met de rest van het gezelschap te proosten op de lange, luie zomer die zich voor ons uitstrekte. Meteen de volgende dag was het mis. Opgeblazen buik en een week lang obstipatie. Grrrrrr, daar ging de maandenlange spartaanse levenswijze. Allemaal voor niks!

Gelukkig is het allemaal goed gekomen, al ben ik er dus nog lang niet. Ik weet dat heel veel vrouwen met het probleem candida worstelen of klachten hebben die daarmee in verband gebracht kunnen worden. Deze schimmelinfectie wordt via de reguliere geneeskunde vooral met cremes, capsules en pillen bestreden. Daarmee ben je tijdelijk van de schimmelinfectie af. Om permanent van je candida af te komen, zul je een reeks aan voedingssuplementen (schimmelbestrijders) en pro-biotica moeten slikken en daarnaast je voedingspatroon drastisch moeten veranderen. Dat betekent dat suiker, snelle koolhydraten en de meeste vruchten niet meer op je menu staan. Schimmel leeft namelijk van suiker en koolhydraten zetten zich om in suiker, dus zeker de eerste paar weken of maanden is het zaak om van deze voedingsmiddelen af te blijven. Evenals van vruchtendrankjes, koffie, zuivel en azijn. De lijst is nog lang niet compleet.

Deze blog is een introductie op mijn strijd tegen candida. De komende maanden blog ik over deze verschrikkelijk irritante schimmel. Wat is het, wat doet het met je, wat kun je ertegen doen, hoe ga je er in sociaal opzicht mee om, wat eet je op je werk, hoe kun je je tijdens een vakantie aan het dieet houden, wat betekent het voor je partner , hoe kan ik het op een natuurlijke manier bestrijden, wanneer ben je er vanaf?

Volg Grapefoodie via deze blog, twitter, facebook en periscope, daar komen regelmatig lekkere recepten voorbij waarbij de tafelgenoten ook hun vingers aflikken.

Heb je vragen over candida, stel ze!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *