Candida: Mag ik nog wel eten?

Als je candida hebt, lijd je aan de meest uiteenlopende klachten die je niet met elkaar in verband brengt. Misschien zijn de klachten te vaag om er mee naar de huisarts te gaan of denk je dat het met een weekje rustig aan doen beter gaat.

Helaas komt er veel meer bij kijken dan op tijd naar bed gaan (vermoeidheid is één van de reeks vele klachten bij candida). De schimmel die woekert in je lichaam leeft van suiker. Dus een drastische aanpassing van je eetpatroon is (tijdelijk noodzakelijk). Candida leeft niet alleen van het witte tafelsuiker, druivensuiker en rietsuiker, maar ook van fruitsuikers, suikers uit snelle koolhydraten zoals in witbrood en witte pasta, melksuikers (lactose). Honing en ahornsiroop zijn ook een no-go (eigenlijk alle zoetstoffen die je bloedsuikerspiegels snel doen stijgen).

De lijst van producten die je moet mijden is helaas nog langer. Het zal niemand verbazen dat je schimmelhoudende producten even links moet laten liggen. Denk aan schimmelkazen, maar ook aan voedingswaren met gist erin (brood, bouillon, bindmiddelen voor het maken van sausje). Gedroogd fruit en noten kunnen ook schimmel aantrekken, dus bijvoorbeeld pindakaas moet je voorlopig ook even van het menu schrappen. Paddenstoelen, tofu en seitan behoren ook tot de verboden producten.

Een ander middel waar je op moet letten en in veel producten is verwerkt is azijn. Azijn bevat een schimmelcultuur waardoor dat een verhoogd risico is voor mensen met candida. Let in de supermarkt goed op, want azijn is in heel veel producten verwerkt. Zo zit het bijvoorbeeld ook in potjes met olijven, in de mosterd, mayonaise enz. Gelukkig is er voor azijn een heel goed alternatief, appelciderazijn is juist heel goed in de strijd tegen candida. Kijk dan vooral naar de biologische appelciderazijn.

Groenten kun je gelukkig volop eten, maar ook hier een kanttekening. Zetmeelhoudende groenten moeten in de eerste twee weken vermeden worden. Denk aan aardappels, pompoen, zoete aardappels, mais, biet en pastinaak. Uiteraard is alchohol uit den boze. Het bevat suiker en bovendien is het een aanslag op je lever. Je lichaam heeft nu alle energie nodig om te herstellen van candida. Ook zwarte thee en koffie moeten vermeden worden.

Is er dan nog iets wat je wel mag eten? Gelukkig wel! Al kostte het mij maanden om alles op een rijtje te zetten. In het begin laafde ik mij aan rijstcrackers met dikke lagen pindakaas en om de zoetbehoefte te stillen dook ik juist op de zoute cashewnoten. Helemaal fout! Whaaaa, dat mocht dus ook al niet….Ik viel kilo’s af, want ik at alleen nog maar groenten, eieren en kip. Maar ik werd gek van iedere ochtend een eitje, al kun je daar natuurlijk flink mee varieren.

Gaandeweg ontdekte ik dat kokos een goeie partner is in de strijd tegen Candida. In kokos zit caprylzuur en dat middel is een prima schimmeldoder. Met kokos kun je enorm varieren en met wat creativiteit zet je ook nog eens de lekkerste ontbijtjes, lunches en diners op tafel.

Kokosolie is in onze keuken helemaal ingeburgerd. Ook kokosmeel is niet meer weg te denken tussen alle potten alternatieve melen. En dan kun je ook nog lekker los gaan met kokosmelk, santen en crème. Zo zet je bijvoorbeeld in een mum van tijd de lekkerste kokosmuffins op tafel met een heerlijke klodder kokoscreme! Reken maar dat de candida daar niet blij mee is, maar onze smaakpapillen des te meer! Tijdens de zomervakantie heb ik kokosolie, kokosmeel, kokoscreme en kokosvlokken meegenomen en om de vijf dagen bakte ik voor mezelf een heerlijk kokosbrood (ok, cake) in de oven. Soms zelfs vaker omdat tafelgenoten hun vingers bij deze traktatie aflikten.

Met fruit moet je de eerste twee weken uitkijken. Ik at het niet. Na twee weken begon ik met zwarte bessen, Granny Smiths en grapefruit, dat zijn de vruchten die niet al te veel fructose bevatten. Daarnaast slikte ik wel extra vitamine C, just to bes ure, kan nooit kwaad. Pas na acht maanden begon ik voorzichtig met een kiwi, later voegde ik daar appels, peren en bananen aan toe.

Wat drinken betreft kun je volop varieren met verschillende kruidentheetjes. Pau D’Arco verdient hier een aparte vermelding, want die thee is schimmeldodend. De thee is verkrijgbaar bij de Tuinen. Je laat in de ochtend de thee twintig minuten trekken, daarna drink je drie kopjes verspreid over de hele dag. Smaakt prima!

Als verstokte koffieleut (tot drie jaar geleden 8 kopjes per dag – oeps) werd ik wel gallisch van alle thee, het maakte me wee en slap. Daarom drink ik vaak cichorei, een alternatief voor koffie. Cichorei wordt gemaakt van de wortels van cichorei, een plant die bij de witloffamilie hoort. Het bevat bovendien heel veel vezels. Als je de poeder mengt met verwarmde kokosmelk heb je een zalig en candida-proof drankje met bijna dezelfde beleving als een heerlijk kopje koffie. Waarschuwing vooraf: het is niet hetzelfde als koffie.

Het is dus even doorzetten en een kwestie van etiketten lezen, maar na verloop van tijd weet je niet beter en ben je zelfs in staat om anderen te verrassen met het anti-candida-dieet (maar dat zeg je er dan natuurlijk niet bij).
Hieronder alvast een dagmenu als beginnetje:

Ontbijt
Omelet (3 of 2 eieren) met tomaat, peper, zout
Kopje Pau D’Arco Thee

Tussendoor
Kokosmuffin

Lunch
Groentensoep met gistvrij bouillon (Biowinkel)
Salade met avocado, tomaat, komkommer, rucola, waterkers, olijfolie en appelciderazijn
Rijstwafels met roomboter en zalm of bio kipfilet.
Kopje Pau D’Arco Thee

Diner
Spaghetti van courgette, ui, knoflook (beide schimmeldoders) pijnboompitten, zelfgemaakte pesto (of biopotje zonder azijn AH) tomaatjes.
Kopje Pau D’Arco Thee later op de avond.

Nu lijkt met name de lunch een onmogelijke opgave als je naar je werk moet. Ik maakte de salade de avond van tevoren en liet de soep opwarmen door de vriendelijke dames van de kantine. Olie nam ik apart mee. Maar je kunt ook een omelet van tevoren maken, oprollen en meenemen. Of je maakt een extra hoeveelheid spaghetti van courgette en dan je het mee voor de lunch van de volgende dag.

De komende blogs ga ik meer in op de praktische kant van dit candida-dieet en de supplementen die je helpen bij deze strijd tegen de schimmels.

Volg Grapefoodie via deze blog, twitter, facebook en instagram, daar komen regelmatig lekkere recepten voorbij waarbij de tafelgenoten ook hun vingers aflikken.

Heb je vragen over candida, stel ze in de besloten Facebookgroep Vrij van Candida

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *