De lekkerste cake voor mensen met candida!

Dit weekend heb ik weer een heerlijke ontdekking gedaan. Of eigenlijk werd ik weer eens op een spoor gezet waar ik al een tijdje geen gebruik van heb gemaakt: Polenta! Je kent het misschien wel als griesmeelpap. Maar je kunt er ook allerlei hartige dingen mee maken.

Zaterdag aten mijn zoontje en zijn vriendinnetje het als cake. Het stuk lonkte verleidelijk vanuit de vitrine in een schattige franse bistro in Vianen. De goud gele kleur en de witte laag mascarpone, maakten dat de anderen stukken taart verbleekten onder hun glazen stolp. Het zag er werkelijk perfect uit. Toen de ober vertelde dat het een glutenvrije cake was, konden we onze ogen niet geloven. Het leek wel een gewone cake. De keuze was voor mijn glutenvrije zoon dus makkelijk gemaakt!

We waren natuurlijk razend nieuwsgierig naar de smaak van deze koningin aller cupcakes, taarten en gebakjes. De kinderen hadden wat kracht nodig om er met een vorkje een hapje vanaf te halen. Polenta heeft een hele stevige structuur, heel anders dan de cake die we gewend zijn. Gespannen keek de rest van het gezelschap naar de reacties tijdens het proeven van het eerste hapje. De ogen gingen dicht, de hap werd met de tong van het gehemelte naar de wangen terug op de tong gelegd. Even was het stil. Hmm, hmmm . Twee paar stralende ogen keken elkaar aan, het was echt lekker! Mijn zoon kon zijn tong niet geloven, glutenvrij en toch lekker. Het bestaat! (al was het maar omdat hij niet de enige was die middag met een glutenvrije versnapering op zijn bord). Daar moest ik dus iets mee doen.

Zondag ben ik de keuken in gedoken en heb ik geprobeerd er een suikervrije variant van te maken, zodat ik ook kan meegenieten van de polentacake. Daarvoor heb ik stevia en citroensap gebruikt. Om te voorkomen dat de cake verandert in een baksteen, voeg ik er tijdens het bakken nog wat citroensap aan toe. Het resultaat is nog niet helemaal wat ik er van verwachtte, maar ik ga net zo lang bakken tot ik de perfecte cake uit de oven heb getoverd!

Wat een anit-climax he? Je moet dus nog even geduld hebben. Of een bezoekje brengen aan Suzette in Vianen. De kaart staat vol met alleen maar zelfgemaakte heerlijke gerechten. Zelfs het zuurdesembrood is zelf gemaakt! En nee, ik word niet gesponsord, maar zoals jullie misschien wel weten ga ik graag op op zoek naar tentjes waar je gluten- en of suikervrij kun eten. Een aanrader dus!

Zodra de cake geslaagd is, deel ik hem natuurlijk op mijn site Grapefoodie.nl, vanaf 1 maart online!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *