Voedselintoleranties, strikt dieet of loslaten?

Gluten, suiker, lactose, fructose, pinda’s, er zijn zat voedingsstoffen- en middelen waar mensen een intolerantie voor hebben. Bij een allergie reageert het afweersysteem waardoor je heftige reacties kunt krijgen. Bij een intolerantie reageert het afweersysteem niet, maar je kunt wel vervelende klachten krijgen na het eten van iets waar je intolerantie voor hebt.

In mijn geval krijg ik last van het eten van gluten. Niet heel heftig, maar vervelend genoeg om het gewoon maar te vermijden. Suiker hou ik sowieso buiten de deur sinds ik candida heb gehad, zo weet ik zeker dat ik de schimmel niet meer uitnodig. Mijn zoontje kan gluten niet goed verteren. Hij krijgt ook geen heftige reacties, maar wel last van zijn buik, een bleek gezicht en kringen onder de ogen.

Als je dus niet super vervelende klachten krijgt, hoe ver ga je dan met je dieet? Hou je het binnenshuis of bel je ook een restaurant om te vragen of ze glutenvrije producten hebben? Daar liep ik deze week weer eens tegenaan. Vorig weekend wilde ik niet al te vervelend zijn bij een vriendin die allemaal lekkere dingetjes op tafel had gezet. Uiteindelijk at ik gewoon de toastjes. Soms overheerst het gevoel dat ik mensen niet tot last wil zijn. De volgende dag had ik dus zelf last. Moeilijke toiletgang, rommelende buik, katterig gevoel. Balen, maar niet onoverkomelijk.

Afgelopen donderdag was ik uitgenodigd voor een high tea in een restaurant. Na die buikklachten, besloot ik toch maar even bij het restaurant naar de alternatieve kaart te informeren en in geval van nood mijn eigen brood mee te nemen. Gedoe ja, maar ik ben het intussen gewend en meestal heb ik gewoon geen zin in de aankomende klachten. Daardoor word ik ook wel star. Want 98 procent van de tijd eet ik geen gluten en ik eet nooit suiker, dus buiten de deur is die combinatie best lastig. Vooral voor de tafelgenoten, ik heb er geen last meer van. Bij zo’n high tea gaat het dan al snel over waarom je iets niet eet. Soms denk ik weleens, ach, laat de boel de boel en morgen zien we wel weer verder. Het is net als met wijn, je laat het allemaal los, hebt een fijne avond en de volgende dag hoor je jezelf the famous last words uitspreken: ik drink nooit meer. En met wijn stopte ik nooit en blijkbaar met gluten en suiker wel. Waarom kan ik dat minder of eigenlijk helemaal niet loslaten? Geen idee, als ik het weet, zijn jullie de eersten die het horen!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *