Zuur-basehuishouding

Het lichaam heeft een bepaalde zuur-base verhouding nodig. Teveel zuur zorgt voor lichamelijke ongemakken. De zuurgraad in het lichaam wordt ook wel aangeduid als de pH-waarde. De ideale pH-waarde van het bloed is 7.35-7.45. Hoe hoger de pH-waarde hoe meer base, hoe lager de pH-waarde hoe zuurder.

Basisch is het tegenover gestelde van zuur. Alkalisch is ook wel een term die gebruikt wordt voor basisch. Met voeding kun je de zuur-basehuishouding in je lichaam beïnvloeden. Bij een evenwichtig eetpatroon is er een basisch overschot. Zo hou je de pH-waarde op peil. Bij een zuuroverschot is er sprake van een lage pH-waarde en dus wordt de pH-waarde van weefsel omlaag gebracht.

Gelukkig heeft het lichaam een systeem om de juiste verhoudingen in stand te houden. Van nature is er een base-overschot en het lichaam doet er alles aan om dat in stand te houden. Een teveel aan zuren wordt door de nieren uitgescheiden. Soms gaat dat ook via de longen.

Maar soms is er sprake van zoveel zuur, dat het mechanisme het niet meer aan kan. Het overschot aan zuur gaat via het bloed naar de weefsels zoals spieren, pezen, en gewrichten. Dan kun je ontstekingsklachten krijgen als reuma of pijnlijke gewrichten. Maar ook vermoeidheid, huidklachten, brandend gevoel bij het plassen, verstoorde leverfunctie, spierkrampen, slechte adem ontstoken tandvlees, hoofdpijn en candida zijn belangrijke oorzaken van een verstoorde zuur-basehuishouding.

Daarom is het belangrijk om het natuurlijk evenwicht in je lichaam in stand te houden. Dus het natuurlijke base-overschot op peil houden. Dat kun je bereiken met voeding. Dat betekent dat voeding een basisch overschot moet opleveren. Groenten en fruit zijn basisch, vlees en vis zuurvormend. En uiteraard zijn alle snoep, snacks, junkfood en al het eten dat bewerkt is, zuurvormend.

Het wil dan niet zeggen dat je vis of vlees nu per direct moet laten staan. Want vette vis is vanwege de Omega 3 vetzuren juist heel gezond. Als tegenhanger kun je bijvoorbeeld extra groenten eten. Hoeft niet bij dezelfde maaltijd, maar verspreid de extra inname van groente over de dag. Zo kun je als tussendoortje een smoothie nemen. (kauw daarbij op de vezels).

Let bij het eten van fruit en groenten dat je goed kauwt! Want zodra je dat niet doet, gaat groente (met name rauwkost en fruit) gisten in je darmen en zo krijg je alsnog een hoop zuren binnen. Vijftig keer kauwen is het advies, zo worden enzymen aan het werk gezet om alles te verteren en voedingsstoffen op te nemen. Alles wat niet goed gekauwd is, gaat rotten.

Tot slot een algemene opsomming van voedingsmiddelen die basenvormend of zuurvormend zijn. Sterk zuurvormend zijn vis, vlees, gevogelte, wild ei en sojaproducten. Verder pinda’s, peulvruchten, granen, kaas zuurvormend. Zwak zuurvormend/zwak basenvormend zijn kwark, noten, zaden roomboter.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *