Rijstwafels vol met het gif arsenicum?

Vorig jaar plaatste ik op Facebook een foto van wat rijstwafels met daarbij de tekst dat producten van rijst arsenicum bevatten. Arsenicum is rattengif, maar zit ook in de bodem van de grond. Rijst neemt relatief veel arsenicum op uit de grond omdat het voortdurend onder water staat. Dus wat betekent dat?

Ik nam geen risico en kocht geen rijstwafels, rijstemelk of gewone witte rijst meer. Zeker nadat ik las dat de Zweedse voedselautoriteit adviseerde om geen rijstwafels meer geven aan kinderen. Overal doken blogs en artikelen op over rijst een arsenicum, maar ik kon nergens een gedegen onderzoek vinden.

Dit weekend viel mijn oog op een artikel in de Volkskrant. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft onderzoek gedaan naar arsenicum in rijstwafels, yeah! Eindelijk iets om aan vast te houden. Er zijn 37 soorten rijstwafels onderzocht, waarvan er eentje niet aan de norm voldeed. Dat merk wordt dan ook niet meer verkocht.

In het artikel wordt gezegd dat het arseengehalte van rijst en rijstwafels voor volwassenen niet zorgelijk is. Maar kinderen zijn er wel gevoelig voor en het is dus verstandig om rijstproducten met mate te geven. Dus niet op één dag rijstwafels, rijstemelk en een portie rijst in de avond.

Als zoiets in Nederland wordt gezegd, heb ik altijd de neiging om zelf veel strenger te zijn met de normen. Dus rijstwafels koop ik bijna niet meer. Ik vervang het nu door maiswafels en andere producten. Verder hoop ik dat mijn lever geen licht geeft van de enorme hoeveelheden rijstwafels die ik mijn gezicht heb geduwd toen ik nog op een candida dieet zat. Want dat was zo’n beetje het enige wat ik toen kon eten (dacht ik als naïve beginneling).

Intussen weet ik wel beter en zijn rijstwafels niet meer mijn nummer 1 snack. Rijst at ik al niet veel, maar als ik het eet is het biologische zilvervliesrijst (er gaan trouwens geruchten dat juist bruine rijst nog meer arseen opzuigt tsssssss). Zo blijf je aan de gang. Wat vandaag gezond is, is morgen je dood. Hou je gezonde verstand er dus altijd bij en voel wat eten met je doet, dan kun je er nooit ver naast zitten. Snack vandaag bijvoorbeeld eens een zelfgemaakte cracker van mijn site. Zonder lijnzaad, want dat oxideert weer als je het opwarmt. Of eet niks, dan weet je zeker wat het effect is.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *