Wat artsen niet weten van candida – deel 1

Toen ik eenmaal wist dat al mijn klachten veroorzaakt werden door candida, dacht ik dat wel even met het dieet te fixen. Little did I know. Ik weet nog dat iemand tegen me zei dat het wel een jaar kan duren voordat je lijf weer normaal is. En ik weet ook nog wat ik toen zei: dat gaat bij mij echt geen jaar duren, no way! Uiteindelijk ben ik er een paar jaar mee bezig geweest, sterker nog, het is nog steeds actueel. En nee, ik heb gelukkig geen candida meer, maar ik ben nog steeds bezig te herstellen.

Hoe zit dat dan? Waarom duurt het zo lang? Een deel van het antwoord ligt bij de reguliere geneeskunde. Je krijgt een diagnose, krijgt een crème of pil en komt twee maanden later weer terug omdat de oorzaak niet is aangepakt. Maar zelfs bij de alternatieve geneeskunde heb ik nooit te horen gekregen wat ik nu wel weet. Candida is, zoals je in mijn vorige blogs hebt kunnen lezen, een gist dat kan gaan woekeren en uit groeit tot een schimmel. Dat gebeurt alleen als je immuunsysteem niet op orde is. De schimmel kan een lekkende darm veroorzaken. Vanuit een lekkende darm ontstaan allerlei klachten als voedselintoleranties, spastische darm, allergieën noem maar op.

Die lekkende darm is precies datgene waar niemand mij over vertelde, ook de verschillende natuurartsen niet. Want nadat ik de candida onder controle had, voelde ik me voor een aantal weken goed, maar niet voor lang. Ik was al snel weer uitgeput, kreeg hoofdpijn en gewichtsproblemen enz. Het gekke was dat er geen candida werd gevonden in mijn systeem. Ik was wel opeens histamine gevoelig. Nog gekker, die gevoeligheid was er niet altijd.

Ik was de wanhoop nabij, want als het dan geen candida is, wat is het dan wel? Het antwoord ontdekte ik pas jaren later. De candida heeft namelijk een heleboel kapot gemaakt, vooral je darmen, vandaar die lekkende darm. Met het verdwijnen van de schimmel, is de darm nog niet geheeld. Dat betekent dat je nog steeds allerlei klachten hebt waarvan je niet weet waar het vandaan komt. Nu weet je dat dus wel, het is je lekkende darm die nog even gefikst moet worden. Nou ja, even, dat proces kan ook maanden tot jaren duren. En daar zit ik nog midden in.

Hoe herstel je dan je darmen? Onder andere met het GAPS dieet, L Glutamine, een goede bottenbouillon en heel veel geduld. Dat is een heel interessant onderwerp en er valt veel over te vertellen, dus stay tuned, volgende week vertel ik meer!

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *