Wat artsen niet weten van candida – deel 2

In de vorige blog vertelde ik over de lekkende darm. Iets waar je huisarts, maar veel natuurartsen je ook niets over vertellen. Maar wat is dat precies? Je darm heeft een beschermlaag. Als die laag is beschadigd, kan er van alles doorheen komen, beide kanten op. Onverteerde voedselresten, bacteriën, schimmels, parasieten enz. komen allemaal in je bloed terecht. Je kunt je voorstellen dat als er van alles in je bloed zit dat daar niet hoort, dat dingen niet helemaal meer goed gaan in je lijf. Bovendien raakt de darm alleen maar meer beschadigd. Het is dus een neerwaartse spiraal.

Als onverwerkte etensresten (die normaal misschien door het lichaam niet afgebroken kunnen worden en dus toxisch zijn) in je bloedbaan komen, ontstaat er een reactie zoals het lichaam reageert bij een allergie. In het begin merk je er misschien nog niks van. Je krijgt geen heftige uitslag of pukkels. Maar misschien voel je je wel moe, heb je last van winderigheid of kom je aan.

Dit soort onschuldige klachten kunnen later uitgroeien tot klachten als migraine, artritis, eczeem, of een depressie. En zo’n lekkende darm ontstaat niet alleen door candida. Het kan ook door stress, te veel giftige stoffen of slechte voeding ontstaan.

Ik kan nog veel verder in gaan op de details over de lekkende darm, maar ik denk dat je vooral wilt weten hoe je er vanaf komt. Je hebt gelijk. Het is alleen niet zo eenvoudig. Het ontstaan van de lekkende darm is niet in één nacht gebeurd. Daar gaan soms jaren aan vooraf. Dat geldt ook voor het herstel. Je zult er maanden en soms zelfs jaren voor moeten rekenen.

Gelukkig zijn er mensen die zich er in hebben verdiept. De Britse arts Natascha Campbell-McBride heeft jarenlang onderzoek gedaan naar psychische aandoeningen en kwam tot de conclusie dat het allemaal darm gerelateerd is. Ze is moeder van een kind dat hersteld is van een leerstoornis en oprichtster van een kliniek waarin mensen (met name kinderen) met aandoeningen aan het spijsverterings- en immuunsysteem, resulterend in neurologische en psychopathologische aandoeningen, worden geholpen door middel van aanpassingen in hun voeding.

Ze heeft een dieet ontwikkeld dat de darmen en de daarmee gepaard gaande klachten hersteld. Het GAPS dieet. Dat en al haar andere kennis heeft ze beschreven in een prachtig boek vol waardevolle informatie: Guts And Psychology Syndrome, een natuurlijke manier van behandelen van autisme, ADD, depressie, dyslexie, schizofrenie, ADHD en dyspraxie.

Met het GAPS dieet ga je helemaal terug naar de basis. Centraal bij het dieet staat de bottenbouillon. Hé?! Waar hebben we die eerder gezien? Gelatine uit de bouillon helpt ook je darmen te helen. Het dieet kent 3 fasen en in de eerste fase laat je zo ongeveer alle voedingsmiddelen weg waar mensen op kunnen reageren. Eigenlijk moet ik het zo zeggen, je eet de dingen waar bijna niemand op reageert . Voor vega’s is het niet te doen, want de bottenbouillon is essentieel.

Over de rest van de fasen van het dieet, vertel ik de volgende keer. Er is zoveel te vertellen over dit dieet, voorlopig ben ik nog niet uitgepraat! Over het GAPS dieet hoor je in ieder geval niet bij de dokter. Hou deze blog en site dus in de gaten voor meer kennis en gezondheid!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *