Het GAPS dieet

In mijn vorige blog vertelde ik al een beetje over het GAPS dieet. Het dieet is ontwikkeld door de Britse arts Natascha Campbell-McBride. Ze is er van overtuigd dat de link tussen lichamelijke en mentale gezondheid, het eten wat we eten en het drinken wat we drinken en de staat van ons spijsverteringssysteem vast staat. Alle ziekten beginnen in de darmen. Daar moeten we dus mee aan de slag.

Candida kan de darmen behoorlijk beschadigen, wat dan een bron voor andere gezondheidsklachten wordt. Nadat de candida is weggewerkt, is het dus zaak om zo snel mogelijk je darmen te helen. Dat kan met het GAPS dieet. Het dieet bestaat uit drie fasen.

Introductiedieet

Het volledige GAPS dieet

Het GAPS dieet afbouwen

De introductie is bedoeld om de darmwand te helen. Als die is hersteld, komen er minder reacties op voedingsmiddelen omdat de voeding dan goed wordt verteerd. Als er toch een allergie is, kun je een gevoeligheidstest doen door een druppel van het voedingsmiddel (bij vast voedsel mengen met water) aan de binnenkant van de polsen smeren. Daarmee ga je slapen. Als het de volgende dag rood is, moet je die voeding de komende weken vermijden. Daarna test je opnieuw. De eerste fase duurt net zolang er nog sprake is van diarree, buikpijn of andere symptomen. En deze introductie is opgedeeld in zes fases, dus het wordt allemaal heel langzaam opgebouwd. Verse bottenbouillons en rauwe eieren behoren tot het menu.

De tweede fase is het volledige GAPS dieet. Nog steeds met de bouillon als basis, groenten en fruitsappen, eieren, vis, vlees, noten en zaden, probiotische zuivel. Deze fase duurt 1,5 to 2 jaar. Je moet in ieder geval zes maanden een normale spijsvertering hebben.

Als je in de derde fase het dieet gaat afbouwen, betekent dat eigenlijk dat je de voorgaande leefstijl voortzet, maar dan introduceer je voorzichtig nieuwe voedingsmiddelen als bijvoorbeeld boekweit of quinoa. In het boek staat ook dat je nooit meer terug kan naar een dieet van suiker en geraffineerde producten.

Het dieet klinkt heel heftig, en als je alleen geraffineerd eet is dat ook zo. Mensen die het candidadieet of Paleo gewend zijn, zullen hier minder moeite mee hebben. Uiteindelijk ben je van al je lijden verlost als je uitgaat van het zelfhelend vermogen van je lichaam. Je zult je lijf dan wel een handje moeten helpen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *