Feesten en eten

Eten verbindt. Maar als je Janneke Vreugdenhil (kookboekenschrijfster, columnist) moet geloven, drijft eten ons tegenwoordig alleen nog maar uit elkaar. Want de één heeft een glutentolerantie, de ander eet koolhydraatarm, de volgende mag geen lactose en de hekkensluiter is op ‘gewoon dieet’ om af te vallen. Ik vroeg me af of ze een punt heeft. Ik weet als geen ander hoe het is om ergens te eten terwijl je meer beperkingen dan mogelijkheden hebt.

Als je eenmaal anders moet eten, groeit ook je kennis over voeding en alle mogelijkheden die er zijn. Dan zie je dat er alleen maar mogelijkheden zijn als je niet alles mag eten. Ik ben erachter gekomen dat er veel meer is dan het beperkte dieet waar we ons als Nederlanders meestal aan houden. Door anders te denken over eten, is er een wereld voor me open gegaan. Zo maak ik alternatieven voor suiker- en glutenhoudende producten. Ik deel het met de mensen om me heen en zo hebben we een boeiend gesprek over ingrediënten en het hoe en waarom van ons huidige eetpatroon.

Het werkt ook de andere kant op. Mijn moeder zoekt voor haar recepten altijd naar alternatieven die ook bij mijn dieet en dat van mijn zoontje passen. Haar gerechten waren al bijzonder, puur en smakelijk, maar nu komt daar een hele nieuwe dimentie bij. Suiker- en glutenvrij koken vindt mijn moeder nu juist heel erg leuk om te doen. Bijkomend voordeel, niemand voelt zich meer opgeblazen en overvoerd na het eten.

Mijn ervaring is dus, dat het mensen juist wel verbindt. Je wil voor iedereen iets op tafel zetten zodat alle tafelgenoten kunnen genieten. Tegelijkertijd wordt er een nieuwsgierigheid gewekt, waardoor mensen van elkaar gaan proeven en zelfs recepten uitwisselen. En als het voor iemand echt te lastig is om iets anders klaar te maken, dan neem ik mijn eigen spullen mee in mijn oude, vertrouwde koelbox. Sowieso wil ik zo min mogelijk mensen tot last zijn met mijn speciale dieet, dus die box neem ik overal mee naartoe. Maar ik zeg zeker geen nee tegen mensen die graag iets anders willen uit proberen in de keuken. En tot nu toe is het voor niemand een probleem geweest en heb ik me al verschillende keren laten verrassen. Laat de kerst maar komen!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *