Het geheim van een gezonde, stralende huid

Sinds ik vanaf mijn 25ste te maken heb met puistjes, zie ik alleen maar vrouwen, meisjes, moeders, collega’s, medereizigsters, kassameisjes, buschauffeuses enz. om me heen met perzik zachte, stralende huidjes. Ik kan uren staren naar een glad gestreken, zacht gezicht (wel puur he, geen botox) zonder vlekjes, pukkeltjes, littekens of andere oneffenheden. Heb ik niks beters te doen? Jawel, een heleboel zelfs! Maar een gladde huid was tijdens mijn twintiger jaren een herinnering aan mijn eigen zachte, poezelige huidje in de pubertijd. Had ik dat toen maar weten te waarderen. Tegenwoordig wijst het mij op een stel gezonde darmen en dat is niet altijd even makkelijk voor elkaar te krijgen.

Daar zit dan ook het grote geheim van een prachtig, zachte, stralende huid. Het zit niet in een potje van 200 euro, maar gewoon in je buik, het darmstelsel. Niet dat het nu opeens eenvoudig is om van een onrustige huid naar een veerkrachtige, sprookjesachtige, jonge huid te gaan. Daarvoor komt meer kijken dan alleen maar water drinken om de gifstoffen weg te spoelen.

In de loop der jaren ben ik erachter gekomen dat er meerdere oorzaken zijn geweest voor het feit dat ik op volwassen leeftijd opeens met puisten te maken kreeg. Stress, hormonale disbalans en bepaalde emoties zoals bijvoorbeeld verdriet. Als je vervelende gebeurtenissen niet goed kan verwerken, gaat het in je systeem zitten en dat uit zich via ons grootste orgaan, de huid. Behalve de genoemde punten, speelt voeding ook een belangrijke rol in de staat van onze huid.

Want als je darmen moeite hebben om iets te verteren, zie je dat terug in je gezicht en de op de rest van je huid. In de vorm van pukkels, maar bijvoorbeeld ook in de vorm van eczeem of rode ronde ringen, candida. Meestal is er dan sprake van een lekkende darm. De lekkende darm kan ontstaan als gevolg van bijvoorbeeld een schimmelovergroei (candida) of parasieten of slechte bacteriën. Die beschadigen de beschermlaag van je darmen, slijmvlies, waardoor er gaten ontstaan en de beschermlaag niet meer bestand is tegen slechte invloeden van binnenuit of buitenaf. Dat gaat meestal gepaard met een zwak immuunsysteem waardoor het lichaam zichzelf niet meer kan helen.

Om meer klachten te voorkomen is het belangrijk om bepaalde voedingsmiddelen te vermijden zoals onder andere producten met gluten (om het darmstelsel tot rust te laten komen) alcohol, suiker en gist. Daarnaast is het belangrijk om je darmen te herstellen met de juiste supplementen en gerechten zodat je huid weer kan gaan stralen. Want schoonheid komt letterlijk van binnenuit!

Niet alleen voeding helpt je stralen, natuurlijk ook je eigenwaarde en zelfrespect doet wonderen. Gelukkig zit dat intussen wel goed en ook met mijn eetpatroon zit het wel goed (hoe kan het ook anders). Nou alleen nog zien te ontspannen onder alle omstandigheden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *