Wel of geen fruit bij candida?

Aardbeien, rode bessen, blauwe bessen,  mango, peer, perzik, ananas, noem maar op. Het zijn verboden vruchten. Tenminste, als je candida hebt. Jarenlang was de gedachte dat candida ook leeft van fruitsuikers en dat je dus fruit zo veel mogelijk moet vermijden.

Dat heb ik dan ook een jaar lang trouw gedaan. Als fruitliefhebber was dat een hel. Van kleins af aan begin ik de dag al met fruit! En het is niet zo dat ik veel fruit at, twee tot hooguit vier stuks per dag, meer niet. Het was (en is inmiddels)  mijn eerste levensbehoefte.

En dat is precies wat het is, een eerste levensbehoefte. Fruit zit boordevol cruciale voedingsstoffen waaronder één van de belangrijkste, vitamine C. In de tijd van de VOC kwam scheurbuik veel voor bij scheepslieden. Totdat men vitamine C ontdekte. Dat was het einde van de scheurbuik!

Ik had dus tijdens het candidadieet zo mijn twijfels over het ontbreken van fruit in het dieet. Het kan toch niet zo zijn dat je ziek wordt van fruit? Sinds wanneer?? Gelukkig ontdekte ik vorig jaar het boek Medical Medium van Anthony William. Een Amerikaanse arts die van bovenaf medische informatie krijgt. ( Ik schrijf nog een keer een blog over deze man en zijn boeken).  Tot mijn verbazing beschrijft hij hoe hij honderden cliënten heeft af geholpen van de candida door ze een dieet met  enorm veel fruit te adviseren! Zelfs dadels! Ik moest het drie keer nalezen, maar het staat er echt. Blijkbaar worden fruitsuikers in het lichaam heel anders verwerkt en is het geen voedingsbodem voor candida.

Wat er ook staat is dat candida een waarschuwing is voor een veel groter probleem. Dus candida is niet het echte probleem. Meestal is het een bacteriële infectie. Dát is de oorzaak van de candida. Dus daar moet je mee aan de slag. Neemt niet weg dat als de candida er is, het gevoed wordt door bepaalde voedingsmiddelen. De overgroei van candida zul je ook op moet ruimen. Daar is mijn programma voor bedoeld. Daarna zul je aan de slag moeten met de oorzaak van het probleem candida.

Terug naar het fruit. Als ik zijn visie over fruit lees, krijg ik een onderbuikgevoel waar ik niet onderuit kan. Mijn twijfel over het bannen van fruit was terecht. Nadat ik een jaar lang geen fruit had gegeten, was ik kapot. Alle energie was weg. Ik kreeg een burn-out. Daar ben je met candida al gevoelig voor, maar zonder fruit (Lees: koolhydraten die energie geven) sloop je je lichaam alleen maar meer!

Dus zit er in mijn programma fruit. Weliswaar alleen bessen en groene appels, zodat je genoeg vitamine C en antioxidanten binnen krijgt. Voel je vrij om meer te nemen. En geniet! Het is helend voor je lichaam!