Wat is er voor nodig om van candida af te komen?

Regelmatig krijg ik de vraag of ik het zelf ook heb gehad, candida. Ja, ik heb ook overtollig candida gehad. Ik zeg bewust ‘overtollig’ , want candida hebben wel allemaal. De candida albicans zit namelijk op onze huid, in onze darmen, in de mond en bij vrouwen in de vagina. Maar soms gaat die candida woekeren en wordt het een vervelende schimmel waar je bijna niet van af komt. Een speciaal dieet is het enige dat helpt.

Toen ik bijna niets meer kon vanwege een candida overgroei, heb ik me verdiept in dit vreemde fenomeen. Ik was al bijna officieel voedingsdeskundige dus de interesse en de kennis was er al. Maar het viel me op dat op iedere nieuwe site over candida er een nieuw, tegengesteld advies stond. Voor boeken gold hetzelfde, al zijn er daar niet zo veel van.

Alleen al het uitzoeken van wat je wel of niet mag, was een dagtaak. Over suiker en snelle koolhydraten (witmeel, bewerkt voedsel, aardappelen) is iedereen het eens, dat moet je een aantal weken of maanden zo veel mogelijk vermijden. Maar over andere producten is de verwarring compleet. Wel of geen brood, wel of geen maiswafels, wel of geen zilvervliesrijst, wel of geen zoete aardappel, wel of geen fruit enz.

De enige manier om erachter te komen, is het zelf uit proberen. En dat heb ik gedaan. Soms met alle ellende van dien. Doordat ik bijna geen koolhydraten, fruit en helemaal geen suiker had, zat ik heel laag in mijn energie. Zo liep ik tegen een burn-out aan. Mijn lijf was door flinke tekorten behoorlijk uitgeput.

Dus ben ik anders gaan denken en anders gaan eten. Minder streng, wel puur en zuiver. Geen troep. Dat is nog steeds een tijdrovende bezigheid, want je moet van tevoren goed weten wat je plannen zijn zodat je je daarop voor kunt bereiden. Eten is tijdens het candidadieet (en ook daarna) een kwestie van vooruit kijken, plannen en maaltijden ruim van tevoren bereiden.

Het vergt kennis, discipline en doorzettingsvermogen om het dieet aan te gaan en te volbrengen. Dat is niet makkelijk. Zeker niet als je een druk bestaan hebt. Daarom heb ik een programma ontwikkeld zodat je niet meer hoeft uit te zoeken wat je wel of niet mag eten, hoe je het klaar moet maken, wanneer je het klaar moet maken. Je hoeft nergens over na te denken. Je hoeft alleen maar de video’s te bekijken, de recepten erbij te pakken en boodschappen te doen en de keuken in te duiken!

Het programma is precies ontwikkeld op een manier zoals ik het toen graag gehad zou hebben. Recepten, uitleg, de juiste supplementen en online begeleiding zodat je het niet alleen hoeft te doen. Ik had graag nergens over na hoeven denken om er vanaf te komen!

Wil je meer weten over dit programma? Kijk dan hier. Binnen zes weken weet jij hoe jij jezelf van de candida overgroei af helpt. Je leert hoe je gezond en fit in het leven kunt staan zodat je immuunsysteem krachtig genoeg is om je lijf in balans te houden.