De voordelen van bottenbouillon

Deze week heb ik live op FB gedeeld hoe je een bottenbouillon maakt. In Amerika is de ‘bone broth’ zo’n grote trend, dat mensen er in New York voor in de rij staan. Maar een nieuwe trend is het niet, want onze grootmoeders en generaties ervoor wisten allang hoe goed bottenbouillon voor je is. Je hebt zelf misschien tijdens een ziekbed een goed getrokken kippenbouillon aangeboden gekregen. Onze oma’s wisten toen al hoe geneeskrachtig deze bouillon is!

Wat maakt de bouillon dan zo bijzonder? Zoals het woord al zegt, is de bouillon getrokken van botten. Zorg als je deze soep maakt, dat je altijd botten gebruikt van biologische en grasgevoerde dieren. Dan heb je meteen meer omega-3 vetzuren dan in ander vlees. De botten zitten vol met vitaminen en mineralen die goed zijn voor je weerstand, darmen en de huid.

Vitaminen en mineralen

Vitamine A, K, C ijzer en zink komen naar boven als je de botten lang genoeg laat sudderen, denk aan minstens 24 uur. Zink is een mineraal dat weglekt als je veel stress hebt. Stress is een trigger voor candida en candida levert weer tientallen vage klachten op waardoor je in het medische circuit van het kastje naar de muur wordt gestuurd.

Collageen

Ik had het eerder al over de voordelen voor de huid als je regelmatig bottenbouillon drinkt. Dat heeft te maken met het eiwit collageen, een lijmvormend eiwit in het bindweefsel van mens en dier. Het helpt ook ontstekingen te genezen.

Gelatine

Als je de bottenbouillon langer laat trekken, wordt de bouillon na afkoelen een gelatine. Dat gebeurt ook als je meer mergpijpjes en schenkel toevoegt aan het geheel, want de collageen die daar in zit, wordt dan bij lang trekken, gelatine. Warm je de gelatine op, dan heb je weer een heldere bouillon, met de wetenschap dat het boordevol collageen en mineralen zit, want die gelatine is van hoogwaardige kwaliteit.

Darmen

De gelatine is ook een elixer voor het herstel van de darmen. Daarom is het één van de belangrijkste onderdelen in mijn weekmenu’s in het online Vrij van Candida Programma van Grapefoodie. Je kunt iedere dag een kopje drinken. En bij erge klachten, kun je zelfs in een paar dagen je darmen weer op weg helpen door te detoxen met bottenbouillon. Ik heb zelf ervaren wat het voor mijn darmen deed!

Aminozuren

Verder zitten er aminozuren in die de maagzuurproductie verhogen, wat nodig is voor een goede vertering.

Hoe te maken?

Kijk hier op de site hoe je de bouillon maakt. Je kunt variëren met kruiden en specerijen. Ik doe soms alleen maar botten en water, dat is al voldoende vanwege de smaak die vrijkomt na 48 uur sudderen!

Gun je lichaam deze elixer en geniet ervan!