Wat ik nog steeds ontdek over candida

Zoals jullie weten ben ik als voedingsdeskundige niet zomaar gespecialiseerd in candida. Ik heb het zelf in erge mate gehad en vond het zelfs als voedingsdeskundige lastig om uit te zoeken wat ik nu wel of niet mocht eten. Lastig, maar wel leuk, want het is immers mijn vak. Dat geldt niet voor iedereen. Als je de diagnose candida krijgt wil je er zo snel mogelijk van af en dan heb je geen zin om het internet af te speuren op zoek naar de juiste antwoorden. Die antwoorden spreken elkaar allemaal tegen. Ik weet er alles van.

Zelfs verschillende gerenommeerde artsen gaven verschillende oplossingen die niet allemaal werkten. Ik heb er een aparte studie van gemaakt om uiteindelijk anderen te helpen om op een zo prettig mogelijke manier van de candida af te komen. Zo is www.grapefoodie.nl ontstaan (dit jaar komt er een geheel nieuwe site!) en heb ik een online cursus ontwikkeld zodat zoveel mogelijk mensen tegelijkertijd geholpen kunnen worden.

Maar het is nog niet klaar. De ontwikkeling van alle kennis over candida. Uiteraard niet. De gezondheidzorg blijft zich altijd ontwikkelen. Maar wat ik hier bedoel, is dat ook de kennis van mijn eigen candida zich blijft uitbreiden. In het begin dacht ik candida opeens kreeg na een stressvolle periode waarbij ik een studie, fulltime baan en als alleenstaande moeder de opvoeding van een zoon allemaal probeerde te combineren.

Hoe langer ik bezig met het onderwerp candida, hoe meer ik ontdek over hoe lang ik zelf eigenlijk wel niet die candida gehad moet hebben. Dan ga ik terug naar de tijd dat ik 24 was. Want toen gebeurde er iets heel geks. In heel mijn puberteit heb ik nog nooit 1 puist gehad. Sterker nog, ik had een prachtig gladde, zachte huid. Met als extraatje dat het lekker bruin wordt in de zomer. Maar na mijn 24e kreeg ik ineens allemaal kleine pukkeltjes op mijn voorhoofd. Het werd van kwaad tot erger. In de jaren erna werden het soms zulke grote rode bulten op mijn voorhoofd, dat ik met een sjaal om liep om het te verbergen. Later kreeg ik veel pukkels op mijn kin en kaken. Kortom, ik was een kraterkop.

Als ik er nu over nadenk, moet er toen al een woekerende candida hebben gezeten. Precies in die periode had ik ontzettend veel stress. Als reisleidster in een wintersportgebied hadden we te maken met een onwelwillende reisorganisatie die zijn afspraken niet na kwam, verschillende partijen in het dorp niet betaalde en wintersporters voor de gek hield met valse beloftes. En wij waren het gezicht van die organisatie. Je voelt hem al aan komen; we hebben maandenlang op moeten boksen (soms letterlijk) tegen boze partijen en vakantiegangers. Het vrat me letterlijk op, want ik woog op het laatst nog maar een fractie van wat ik had moeten wegen. Uiteindelijk ben ik op een dag op de bus gestapt en hup naar Nederland vertrokken. Ik kon het niet meer aan.

Vlak daarna kwamen de pukkels. En als ik naga wat ik vertel op verschillende social media en wat er op mijn site staat, dan is daar de basis gelegd voor mijn candida. Want stress is, naast antibiotica, een van de grootste triggers voor candida.
Twee jaar later ben ik geopereerd aan cystes en verklevingen aan mijn eierstok. Volgens de artsen kon ik niet meer zwanger worden. Toen ik me eenmaal ging verdiepen in de candida (dus even een sprong in de tijd) kwam ik contact met een meisje in Amerika dat iets dergelijks had meegemaakt en zij legde de oorzaak van de cystes bij candida. Ik was niet meteen overtuigd, totdat ik jaren later me realiseerde hoe het candidadieet bij mij is verlopen.

Toen ik (al zoekende naar de beste methode) op dieet ging om van de candida af te komen, werd ik op een nacht wakker met vreselijke pijnen in mijn onderbuik. Het ging gepaard met zweetaanvallen en wegtrekkers, alsof ik ging flauwvallen. Eigenlijk waren het precies dezelfde symptomen als van de cystes, twaalf jaar daarvoor. Maar de huisarts dacht toch echt dat ik een blinde darmontsteking had.
Eenmaal op de Eerste Hulp kon er niets worden gevonden. Alles was goed, geen ontstekingswaarden of rare dingen. Op mijn aanraden werd ik nog doorverwezen naar een gynaecoloog. Maar ook die kon niks vinden. Ik wees hem op het feit dat ik een candidadieet volgde. Het enige wat hij daarop te zeggen had was dat ik dan wel heel erg zou afvallen. Hij legde op geen enkele manier de link tussen de pijnen en de candida. Ik trouwens ook niet. Ik heb nog drie dagen krom gelopen van de spierpijn, zo erg had mijn lijf onder spanning gestaan.

Jaren later (we zijn weer in het heden) realiseerde ik me dat die cystes wel degelijk iets met candida te maken hebben gehad. Hoe of wat, dat probeer ik nog steeds uit te zoeken omdat geen enkele arts of wetenschapper me hierin bevestigt. Maar ik zag een filmpje van dat meisje uit Amerika waarbij ze haar proces tijdens het dieet deelde. En ook zij had vreselijke pijnen in haar onderbuik en verklaarde dat dat een detoxreactie van het afsterven van de candida was. Toen ging er bij mij een belletje rinkelen!!

Mijn vreselijke pijn tijdens het dieet kwam voort uit een Herxheimerreactie. Dat is een detoxreactie als alle afvalstoffen in een keer naar buiten worden gevoerd. Het is voor mij nu heel logisch. Het heeft daar in die onderbuik waarschijnlijk helemaal vol gezeten en als je zo cold turkey gaat detoxen kan dat heftige reacties met zich meebrengen.

Bovendien kreeg ik mijn candida niet in een korte periode, daar zijn jaren aan vooraf gegaan. En als ik goed ga nadenken, heb ik ook weleens bij de gynaecoloog gezeten met een vaginale schimmel. Daar kreeg ik spul voor, maar dat is natuurlijk nooit bij de wortel weggehaald.

Die pukkels bleven zitten tot mijn 38e, het moment dat ik op dieet ging. Vanaf toen heb ik nooit meer een puist of push meer op mijn gezicht gezien. Tuurlijk, af en toe heb ik een heel klein pukkeltje, maar dan ben ik vermoeid of heb ik niet goed gegeten. Door de candida blijf ik gevoelig voor die dingen. Maar het is nooit meer zoals in die 14 jaar ervoor (14 jaar!).
Zo leer ik dus nog steeds elke dag bij over mijn leven met candida (leuke titel voor een boek 😉 ) Zodra er weer nieuwe dingen op mijn pad komen, zijn jullie de eersten die het weten!

Wil jij deze zomer van je candida af komen zodat je vol energie de winter in kan gaan? Ik begin 9 juli met  zomer-coach-programma Vrij van Candida. Klik hier voor meer informatie. Je leert in zes weken tijd hoe je op een natuurlijke, ontspannen én lekkere manier van de candida af komt. Je krijgt onbeperkt coaching van mij en je gaat gegarandeerd vol energie en met minder kilo’s de winter in. Wil jij dat ook? Meld je dan aan en maak kans op een mooie aanbieding!