Pasta, hmmm, ik at het vroeger een paar keer per week in allerlei varianten. Het is natuurlijk lekker makkelijk klaar te maken en je kunt het met alle soorten groenten combineren. En je kunt er veel van maken, waardoor je de hele week iets extra’s achter de hand hebt voor noodgevallen. Behalve als je candida hebt.

Tegenwoordig eet ik helemaal geen pasta meer. Niet de pasta zoals we die gewend zijn, gemaakt van meel of volkorenmeel. Toen ik candida had, moest dat natuurlijk van de lijst geschrapt worden. Ik vond dat jammer, maar ik wilde vooral graag van de schimmel af, dus het was niet moeilijk om het te laten staan.

Ik at veel groenten, eieren, vis en af en toe vlees, noten, zaden en rijstwafels. Eigenlijk miste ik de pasta niet. Bovendien was het enige alternatief de courthetti; pasta gemaakt van courgette. Eigenlijk heeft dat nu veel meer mijn voorkeur, dus dat staat regelmatig op het menu.

Iets te vaak naar de mening van mijn zoon. Toch komt de gewone pasta er niet meer in. Voor hem wil ik nog weleens glutenvrije pasta halen, maar dan maak ik voor mezelf iets anders. Tegenwoordig valt er gelukkig genoeg te kiezen!  Zoals pasta gemaakt van zeewier, superlekker en zelfs goed gekeurd door mijn elfjarige zoon.

Het is snel klaargemaakt en heeft een hele lekkere, zilte smaak. Ik vind het heerlijk met pesto, mijn zoon heeft liever tomatensaus met balletjes. Helemaal prima, twee sausjes op hete fornuis, sinds de candida draai ik er mijn hand niet meer voor om.

Dus kijk eens in de winkel welke zeewier pasta’s er allemaal zijn, er zijn super veel soorten en merken, misschien vind je zelfs een favoriet. Ik ben zelf fan van I Sea Pasta, te koop bij de Albert Heijn. Lekker met pesto of tomatensaus of avocadodressing. Zo eet ik toch weer vaak pasta.

Oh ja, ik word niet gesponsord, ik deel recepten, producten en merken waarvan ik weet dat ze honderd procent candidaproof zijn. Ik heb het zelf allemaal getest.

Geniet van het pasta pesto recept!

Wat heb je nodig:

Zeewier pasta (van I sea pasta van AH)

1 ui

2 teentjes knoflook

Paar ansjovisjes

1 broccoli

Doperwten

1 Zak verse spinazie

Groene pesto

Peper

Pan heet water

Hoe maak je het:

Laat de zeewier pasta 20 minuten weken

Fruit de ui in een pan met kokosolie

Stoom de kleine broccoliroosjes

Snij de visjes fijn

Voeg de knoflook toe aan de ui

Voeg de spinazie eraan toe

Laat de spinazie slinken

Voeg de visjes toe aan de groenten

Doe de gestoomde broccoli bij de groenten

Haal na 20 minuten de pasta uit het water en laat het uitlekken

Meng de pesto met de pasta en verdeel tot slot de groenten over de pasta.

Eet smakelijk!

Ooit heb ik een gastblog over suiker en candida gemaakt voor de site van foodie Marjan. Ze deelt hele leuke en lekkere recepten. Ik las die blog van de week weer en het is voor alle nieuwe volgers wel interessant om eens te lezen wat suiker doet.

Suiker is net zo verslavend als drugs. Suiker is gif en het is slechter dan roken. Je kunt er candida van krijgen. Poeh, als je dat allemaal zo voorbij ziet komen in de verschillende media, durf je in het openbaar geen theelepeltje suiker meer in je thee of koffie te doen.

Wat klopt er van? Of is het overdreven? Feit is dat we de afgelopen decennia met z’n allen veel meer suiker zijn gaan eten. En dat doen we niet eens bewust. Zonder dat we het weten, zit suiker in allerlei producten verwerkt, zelfs voedingsmiddelen waarvan we denken dat het gezond is. Help, wat nu? No worries, met je gezonde verstand kom je al een heel eind.

De bekendste suiker is kristalsuiker zoals je die in je thee of koffie doet. Of lekker op de pannenkoek Hmmm! Die suiker is ook verwerkt in koek, snoep, ijs, taart, cake, vruchtendrankjes en frisdranken. Tot zover is het nog overzichtelijk.

Onzichtbaar suiker

Maar wist je dat je suiker ook vindt in sauzen, brood, vleeswaren, blikgroenten, chips, crackers, plantaardige melksoorten, zuivel, kant en klaar maaltijden, mueslirepen, spreads en nog veel meer producten? En omdat geraffineerde suiker in een steeds kwader daglicht staat, geven fabrikanten tegenwoordig andere namen voor suiker: dextrose, fructose, glucose, glucosestroop, glucosefructosestroop, melksuiker, invertsuiker, tarweglucosestroop, saccharose, maistroop, lactose en nog veel meer namen. Je wordt er duizelig van als je al die etiketten moet gaan lezen.

Wat is er eigenlijk zo slecht aan suiker? Niets, we hebben het nodig voor de energie. Dat halen we uit koolhydraten. Al eeuwen. Heel lang geleden haalde de oermens die koolhydraten uit groenten en af en toe uit fruit. Tegenwoordig halen we het uit elke hap die we nemen. Zoveel suiker heeft je lichaam niet nodig en dus wordt het opgeslagen in vet. Hmmm dat is niet de bedoeling.

Hoeveel suiker?

Wat dan wel? Volgens de WHO niet meer dan zes theelepels suiker per dag. En geloof me, dat is ruim boven de hoeveelheid die goed voor ons is volgens de laatste onderzoeken. En daar zit je met een glas vers geperste jus d’orange al ruim overheen. Want ook de suikers in fruit (met name smoothies en vruchtensappen) worden meegeteld. Wat dacht je van suikervrije blauwe bessen jam? Zeven gram bij 1 portie. Eén dadel? 10 gram. Plantaardige melk? Al gauw tegen de 10 gram bij 200 ml.

Los van het feit dat de overtollige suiker als vet wordt opgeslagen, is het ook voor je bloedsuikerspiegel een enorme belasting. Want je lichaam moet hard werken om die bloedsuikers zo snel mogelijk weer uit je bloed te halen. Gevolg is dat je een dip krijgt en weer zin hebt in zoet om uit die dip te komen. Uiteindelijk kan het zijn dat je diabetes krijgt.

Candida

Een andere, zeer vervelende aandoening die je kunt krijgen bij teveel suikers, is candida. Een schimmelinfectie met een waslijst aan gezondheidsklachten als gevolg. Candida zit bij iedereen in de darmen en op de huid. So far so good. Maar deze gist leeft van suikers en kan zich omvormen tot een schimmel die gaat woekeren. Je krijgt dan klachten als vermoeidheid, hoofdpijn, constante trek in zoet, pukkels, haaruitval, spierpijn, concentratieproblemen en nog veel meer. Zolang je suikers eet, wordt deze schimmel gevoed en wordt het van kwaad tot erger. Alleen een suikervrij dieet (ook zonder de meeste koolhydraten) kan de candida stoppen.

Je zou bijna niks meer in je mond stoppen. Gelukkig is dat niet nodig! Eet zoveel mogelijk wat je in de natuur vindt en zo min mogelijk wat door fabrieken is verwerkt. Met meer eiwitten, goede vetten, fruit en groenten per dag (300 tot 1000 gram) ben je al snel verzadigd en heb je niet eens meer zin in een snack. Vervang een boterham eens door een omelet met groenten. Of maak in de avond extra eten, zodat je het tussen de middag met extra komkommer en tomaat als heerlijke lunch kan eten.

En geniet ervan als er een keer een taartje voorbijkomt. Of duik bij een feestje zelf de keuken in maak heerlijke zoete baksels van fruit. Internet staat vol met lekkernijen zonder dat er geraffineerde suikers aan te pas komen. Kweek geen suikerfobie, maar eet bewust. Geniet van dat chocolaatje of snoepje. Natuurlijk met mate, alles waar ‘te’ voor staat is niet goed. Behalve tevreden.

Ken je dat? Je staat op en de hele dag heb je het gevoel alsof je een kater hebt, zonder de geneugden van een avondje drinken. Je geest is niet helder en je ziet alles als door een kaasstolp. En je komt er maar niet uit, want de dag erna voel je je precies hetzelfde. Eigenlijk elke dag wel. Er zijn drie mogelijke oorzaken voor dat duffe gevoel.

Te veel suikers

We krijgen ongemerkt veel suiker binnen. Via bewerkte voeding (dus alles wat door de mens verwerkt is) frisdrank, koffie en thee met suiker en natuurlijk alle snoep en taart die regelmatig voorbij komt en waar je geen nee tegen kunt zeggen. Het zorgt voor enorme pieken in je suikerspiegel die kort duren. Daarna keldert de suikerspiegel als een rollercoaster naar beneden en voel jij je suf en duf. Je lichaam schreeuwt om suiker. Zo blijf je in cirkeltjes lopen.

Doorbreek het patroon door je voedingspatroon te veranderen. Eet zoveel mogelijk verse groenten, max vier stuks fruit per dag, drink water, wat kruidenthee (zonder suiker) en ga voor langzaam opneembare koolhydraten als volkoren pasta en zilvervliesrijst, zoete aardappel ipv gewone aardappel (trouwens liever helemaal geen pasta en rijst). Je zult zien dat je je snel veel beter voelt!

Zware metalen in je lichaam

Dit is iets wat je alleen kunt meten met bepaalde onderzoeken. De Haar Mineralen Analyse is er zo eentje. Ik heb hem vorig jaar gedaan en ik had tot mijn schrik behoorlijk wat zware metalen in mijn systeem. Niet zo gek dat ik me duf, suf en energieloos voelde. Gelukkig is dat nu een stuk minder nu ik Fulvinezuur drink. Wil je ook weten wat de staat is van jouw mineralen en of je zware metalen vast houdt? Stuur me dan een mail voor een aanvraag: Leonie@Grapefoodie.nl

Candida

Candida is een gist dat we allemaal hebben. Bij een lage weerstand gaat de gist woekeren en wordt het een schimmel. Die schimmel werkt als een organisme en scheidt afvalstoffen af. Acetaldehyde is één van die afvalstoffen die precies hetzelfde werkt als alcohol. Het gooit zand in de radertjes van je hersenen om het zo maar eens te zeggen. Daar komt je duffe, katterige gevoel van. Het wordt ook wel omschreven alsof je watten in je hoofd hebt.

Gelukkig is hier een oplossing voor. Wil je weten welke? Klik dan hier. Of kijk eens op Instagram bij Candidaspecialist Leonie de Jong of volg mij op Facebook bij Grapefoodie. Ik heb ook een besloten Facebookgroep Vrij van Candida. Hier vind je mensen die ook het dieet volgen en hier kun je vragen stellen over jouw proces tijdens het candidadieet.

Gif in je lijf? Ja, het geldt voor iedereen, we hebben allemaal wel iets van gif in ons lijf. Van de fijnstof die we inademen tot de pesticiden op onze groenten. En zie schimmel ook maar als een soort gif, het geeft je tenslotte een hoop ongemakken. De lever draait dus overuren, want het drijft alles af wat niet goed is. Het breekt bijvoorbeeld ook de alcohol van je witte wijntjes of Belgische biertjes af, dat kan al een hele dagtaak zijn!

Dus soms is het fijn om je lever een handje te helpen. Bij ontgiften komt het woord detoxen naar boven. Het is niet nieuw, het gebeurde al in de oudheid, het zogenoemde vasten. Tegenwoordig is het bij religies niet meer zo streng dat je helemaal niet meer mag eten. Maar het strenge vasten bestaat nog wel, voornamelijk in de natuurgeneeskunde, denk aan sapvasten. Mijn vader deed dat dertig jaar geleden onder begeleiding van de arts Hans van Waning. Het maakte onderdeel uit van een intensief reinigingsprogramma van de darmen. Met succes, want mijn vader genas van zijn reumatische klachten, terwijl de reguliere geneeskunde aangaf dat hij was uitbehandeld. (huh? Ja echt!)

Zelf drink ik sinds twee maanden Fulvinezuur en dat heeft echt een bizar goed effect op mij gehad. Ik raakte van mijn stijfheidsklachten in de ochtend af, kreeg meer energie, een zachtere huid en er werd/wordt ontzettend veel troep uitgescheiden. Dat weet ik omdat ik sindsdien enorm zweet in de nacht (en dat ruikt echt niet fris). Dat betekent ook dat mijn nieren en lever niet in staat zijn om hun taak uit te oefenen dus die ondersteun ik met mariadistel en berkensap.

Zo blijf ik dus jaren na de candida, nog steeds bezig met mijn gezondheid. Niet om ergens van af te komen, maar om mijn lijf te ondersteunen. Die candida heeft mijn lichaam zo’n optater gegeven dat ik ook de tijd moet nemen om het te herstellen. Dat vergt toewijding, doorzettingsvermogen, geduld en liefde. Liefde voor mijn lieve, prachtige lijf dat nog steeds in beweging komt, ondanks alles wat ik haar heb aangedaan.

Dus lief zijn voor je lijf is het minste wat je kunt doen om terug te geven aan wat je lijf jou altijd maar belangeloos blijft geven. Love your body and shine!

Als je haar maar goed zit. Het is je visitekaartje en als het droog en pluizig is of niet in model zit, is je dag niet goed. Op foto’s is dat het eerste waar je naar kijkt, toch? Wat nou als je haar uitvalt? Ik heb er een heleboel van, dus niemand die het merkt. Maar als je dun en fijn haar hebt, heb je een probleem als je tijdens het wassen van je haar met plukken in je hand staat. Hoe kan het dat je haar uitvalt?

Stress

Het is een inkopper, maar het is wel waar. Stress kan de oorzaak zijn van haaruitval. In een eerdere blog schreef ik dat stress een breed begrip is. Een maaltijd nuttigen is bijvoorbeeld ook een vorm van stress voor je lichaam. Dus er zijn nogal wat gradaties. Bij haaruitval moet je denken aan voortdurende emotionele stress door bijvoorbeeld een scheiding, rouw of het verliezen van je baan. Maar ook een bevalling, ziekte of ondervoeding is een vorm van stress en zorgt vaak voor haaruitval. Met name een tekort aan ijzer en zink veroorzaken het verlies van haar. Zink lekt weg bij stress. Zorg dat je in moeilijke tijden zink suppleert om je lichaam te ondersteunen.

Candida

Toen ik last had van candida, had ik iedere ochtend hele plukken haar in mijn handen, het was gewoon eng! Gelukkig heb ik een hele bos, maar de krullen verdwenen, het werd droog en pluizig en dus steeds dunner. Mijn haar herstelde zich weer toen ik het candidadieet ging volgen. Het werd weer een mooie, stevige bos haar waar ik nog steeds trots op ben!

Erfelijkheid

Als je moeder en oma last hadden van haaruitval, lijkt het voor jou onvermijdelijk. Maar er is hoop, want het komt vaak voor tijdens de overgang als er minder oestrogeen en testosteron wordt aangemaakt. Dat kun je ondervangen met een gezond voedingspatroon. Kies voor zwavelhoudende producten als asperges en broccoli. En ook B vitamines verbeteren je haardos.
Zorg dus dat je bewust omgaat met stress en let op je voedinspatroon. Grote kans dat je haar dan dagelijks goed zit!

Steek je weleens je tong uit? En weet je dan hoe hij er eigenlijk uit ziet? Mooi roze en vochtig? Of ruw met een witte laag? In het eerste geval heb je een gezonde tong, het tweede voorbeeld gaat over een ongezonde tong. Maar wat zijn de oorzaken van een ongezonde tong?

Bacteriën

In de mond barst het van de bacteriën. Dat hoort zo en net als in de rest van je lichaam werken de bacteriën samen om de balans te bewaren. Op het moment dat de verkeerde bacteriën de overhand nemen, raakt alles uit balans. De slechte bacteriën zitten het liefst op plekken met weinig zuurstof. Dat kan opgetrokken tandvlees zijn of de groeven in je tong. Zorg dus voor een goede mondhygiëne en niet alleen dat, ook gezonde voedingsmiddelen als veel groenten, fruit, water, ongeraffineerde , verse producten helpen mee aan een goede balans. Wellicht overbodig om te zeggen dat suikers, veel zout, geraffineerde producten, veel vet enz. zorgen voor een slechte balans en dus een witte tong.

Schimmel op de candidatong

Mensen die een flinke overgroei aan candida hebben, hebben vaak ook een witte tong. Herkenbaar aan een dikke, witte laag en groeven. Het wordt ook wel de landkaarttong genoemd. Groeven afgewisseld met de witte laag maken dat je tong op een landkaart lijkt. Feitelijk is het schimmel. Grote kans dat je ook last hebt van andere klachten als schimmeltenen, kalknagels, vaginale schimmel, vermoeidheid, spierzwakte, duf gevoel of iets anders. Kijk hier voor de klachtenlijst die bij candida hoort. Download de checklist en vind binnen twee minuten uit of je candida hebt. Wil je zo snel mogelijk van je candida af? Klik dan hier.

Verkoudheid

Ik weet nog wel dat mijn zoontje een keer zijn tong uitstak. Ik schrok, want zijn tong was spierwit! Meteen dacht ik aan candida. Maar gelukkig viel het mee. Hij was zwaar verkouden en na de verkoudheid verdween de witte laag ook. Speeksel dat vermengd is met slijm (door de verkoudheid) kan de slechte bacteriën niet weghalen, waardoor de witte laag kan ontstaan. Zorg dus voor veel vitamine C voor een goede weerstand. In deze blog die ik eerder schreef, staat hoe je je immuunsysteem een boost geeft.

Zo, ik heb het gezegd. Ik ben geen arts, dus wie ben ik om dat te zeggen. Maar ik weet dat artsen patiënten naar huis sturen met de woorden ‘u heeft chronische voorhoofdholteontsteking’. En die mensen accepteren dat en hebben jaar in jaar uit last van die ontsteking. En gooien hun lichaam vol met troep om zo snel mogelijk van de ontsteking af te komen. Ik kan je uit ervaring vertellen dat voorhoofdholteontsteking geen pretje is.

Ik heb het zelf gehad, man, ik klaag niet snel, maar ik wist van voren niet of ik van achteren nog leefde….je zal het maar chronisch hebben! Hoe erg is het dan dat mensen daar elk jaar of een paar keer per jaar onnodig mee rondlopen?

Want nadat ik enigszins was hersteld van de ontsteking (met enigszins bedoel ik dat ik eigenlijk niet helemaal meer de oude werd, maar de griep en de hoofdpijn was weg) kreeg ik steeds meer andere klachten. Zoals vermoeidheid, spierzwakte, spraakverwarring, haaruitval, slecht zicht, slechte stoelgang (enfin, ga naar mijn YouTube kanaal om alle klachten te bekijken). Uiteindelijk bleek dat dus candida te zijn. En voorhoofdholteontsteking is één van de uitingen van candida!

Bovendien is de candida niet met die ontsteking begonnen, ik heb er achteraf gezien jaren mee gelopen zonder dat ik daar erg in had. (lees mijn blog in de Vrij van Candida Facebookgroep). En met mijn praktijk Grapefoodie wil ik voorkomen dat anderen ook jaren met vage klachten lopen totdat het zo erg is dat ze hun bed niet meer uit kunnen komen. Hoe eerder je candida ontdekt, hoe sneller je er vanaf bent en dus ook van al je andere klachten!

Dus heb je een keer voorhoofdholteontsteking of een andere klacht die je ook op mijn checklist op mijn homepage vindt, kijk dan eens naar mijn online programma Vrij van Candida en leer hoe je in zes weken op een natuurlijke manier van de candida af kan komen. Ik ben er in ieder geval voor altijd van af gekomen en wat denk je? Nooit meer een voorhoofdholteontsteking gehad gelukkig. 😉

De titel van deze blog zal je misschien verbazen. Want is stress niet de oorzaak van heel veel gezondheidsklachten? Ja, in zekere zin wel. Sterker nog de universiteit van Harvard geeft aan dat 90 procent van alle ziekste stress gerelateerd is. Toch zit daar niet het probleem.

Het echte probleem zit ‘m in het herstel. Her-stel. HERSTEL. Ik benadruk het nog maar even, want ik heb vorige week echt anders leren kijken naar stress. Uiteindelijk gaat het erom of jij wel genoeg herstelt van een periode van stress.

Eerst maar eens kijken naar het woordje stress. Dat is namelijk een heel breed begrip. Alles wat een verstoring geeft in het lichaam is stress. Als je weet dat een maaltijd nuttigen al stress is voor je lichaam, dan snap je wat er redelijkerwijs met stress wordt bedoeld.

Stress kun je heel duidelijk beleven, door bijvoorbeeld adrenaline en een zenuwachtig gevoel. Maar stress is ook heel onzichtbaar aanwezig. Denk aan toxische stress. Dat is voor de meeste mensen de grootste factor. Daarover schrijf ik later een ander blog. Eerst maar eens de balans tussen stress en herstel herstel herstel………….;-)

Vorige week woonde ik een training bij van de HRV Lifestyle Meting. HRV staat voor Heart Rate Reliability. De HRV meting kijkt naar je hartritmevariabiliteit. Hoe groter de variatie, hoe beter. Dat zegt hoe goed je autonome zenuwstelsel functioneert. Dat is het deel van het zenuwstelsel dat de onbewuste processen in het lichaam aanstuurt, zoals bijvoorbeeld de werking van organen, de spijsvertering, ademhaling enz.

De monitor meet de veranderingen tussen twee hartslagen, gemeten in miliseconden. Een hoge HRV betekent een gezond autonoom zenuwstelsel. Het autonoom zenuwstelsel kun je verdelen in de sympaticus (het gaspedaal) en de parasympaticus (de rem). Als de HRV hoog is, betekent dat dat de balans tussen de rem en het gaspedaal goed is. Bij een lage HRV worden de rem en het gaspedaal tegelijk ingedrukt, dat is niet goed. Maar het is ook niet goed als er alleen gas wordt gegeven of als er alleen maar op de rem wordt getrapt.

De HRV monitor laat de volgende dingen zien:

• Stress reactie

• Herstel

• Fysieke activiteit

Het belangrijkste en het opvallendste wat je uit de test kunt halen is in hoeverre jij gedurende de dag en nacht herstelt. Dat wordt aangegeven met groen en rood uitslaande grafiekjes in het rapport. Je moet drie dagen lang met een meter rond lopen en slapen. Je doet hem alleen af als je gaat douchen.

Heb je een matig herstel, dan is het tijd om te kijken wat je in leven kunt veranderen voor een gezonde leefstijl zodat je niet tegen onaangename verrassingen aanloopt. Wat dacht je bijvoorbeeld van candida? Stress is daarvoor de belangrijkste trigger. Of beter gezegd, een slecht herstel werkt candida in de hand! Soms worden mensen compleet op het verkeerde been gezet. Zo zijn er deelnemers die gezond eten, genoeg bewegen en weinig stress voelen. Maar juist bij die mensen was de grafiek 24 uur in het rood! Dat wil zeggen dat je lichaam voortdurend onder stress staat, zonder herstel.

Wil jij ook weten hoe het met jouw herstel staat? Stuur me een mailtje voor meer informatie: Leonie@Grapefoodie
Binnenkort kun je de HRV meter via mijn site bestellen.

Het is in onze maatschappij een steeds groter wordend probleem: oorsuizen. Stond je tien, twintig jaar geleden je dansmoves het liefst naast een huizenhoge box te showen, dan is de kans groot dat je bij een nieuwe generatie hoort dat dag in dag uit te maken heeft met oorsuizen. De officiële benaming voor oorsuizen is Tinnitus. Daar zijn verschillende oorzaken voor. Ik zet de drie belangrijkste voor je op een rijtje.

Overdosis geluid

Ik zei het al in mijn introductie, te hard geluid dat te vaak je oren bereikt, kan op termijn zorgen voor een voortdurende piep in je oren. Niet alleen door in de disco te dansen naast een box, maar ook door bijvoorbeeld bij de radio te werken. Dat heb ik twintig jaar gedaan en veel van mijn presenterende collega’s zetten iedere keer hun koptelefoon weer een beetje harder met als gevolg dat veel van hen half doof zijn of, nog erger, voor altijd moeten leven met een piep in hun oor. Tegenwoordig gaan veel mensen met oordoppen de disco in. Wat betreft radio DJ’s, zij zullen het volume toch echt een tandje zachter moeten zetten.

Stress

Ja, daar heb je hem weer. Natuurlijk zijn er nog veel meer duidelijkere oorzaken voor Tinnitus, maar zoals in veel van blogs en video’s wil ik laten zien wat een impact stress heeft op je leven als je niet genoeg herstelmomenten inbouwt. Dus zorg voor genoeg momenten van ontspanning. En zorg dat je slaap van de goede kwaliteit is, waardoor je in de nacht ook herstelt. Wil je weten hoe je checkt of je genoeg ontspant of goed slaapt? Mail dan naar Leonie@Grapefoodie.nl

Candida

Je zou misschien verwachten dat oorontstekingen en voorhoofdholteontstekingen de oorzaak zijn van oorsuizen. Niets is minder waar. Wat veel mensen en ook artsen niet weten, is dat candida de onderliggende oorzaak is van een oorontsteking of andere ontstekingen in dat gebied. Zeker als je vaak last hebt van ontstekingen rond je gehoor dat adviseer ik je om de checklist van mijn homepage eens te downloaden. Je zult versteld staan van de aandoeningen waar je stiekem ook last van hebt. Ze hebben allemaal één bron: candida!

Dus behalve dat je oordoppen als standaard item in je handtas moet hebben, is het ook raadzaam om eens naar je leef- en eetpatroon te kijken. Wat kun je veranderen en verbeteren? Maak het helder voor jezelf. Zo voorkom je dat je de rest van je leven met ruis door moet brengen.

Zoals jullie weten ben ik als voedingsdeskundige niet zomaar gespecialiseerd in candida. Ik heb het zelf in erge mate gehad en vond het zelfs als voedingsdeskundige lastig om uit te zoeken wat ik nu wel of niet mocht eten. Lastig, maar wel leuk, want het is immers mijn vak. Dat geldt niet voor iedereen. Als je de diagnose candida krijgt wil je er zo snel mogelijk van af en dan heb je geen zin om het internet af te speuren op zoek naar de juiste antwoorden. Die antwoorden spreken elkaar allemaal tegen. Ik weet er alles van.

Zelfs verschillende gerenommeerde artsen gaven verschillende oplossingen die niet allemaal werkten. Ik heb er een aparte studie van gemaakt om uiteindelijk anderen te helpen om op een zo prettig mogelijke manier van de candida af te komen. Zo is www.grapefoodie.nl ontstaan (dit jaar komt er een geheel nieuwe site!) en heb ik een online cursus ontwikkeld zodat zoveel mogelijk mensen tegelijkertijd geholpen kunnen worden.

Maar het is nog niet klaar. De ontwikkeling van alle kennis over candida. Uiteraard niet. De gezondheidzorg blijft zich altijd ontwikkelen. Maar wat ik hier bedoel, is dat ook de kennis van mijn eigen candida zich blijft uitbreiden. In het begin dacht ik candida opeens kreeg na een stressvolle periode waarbij ik een studie, fulltime baan en als alleenstaande moeder de opvoeding van een zoon allemaal probeerde te combineren.

Hoe langer ik bezig met het onderwerp candida, hoe meer ik ontdek over hoe lang ik zelf eigenlijk wel niet die candida gehad moet hebben. Dan ga ik terug naar de tijd dat ik 24 was. Want toen gebeurde er iets heel geks. In heel mijn puberteit heb ik nog nooit 1 puist gehad. Sterker nog, ik had een prachtig gladde, zachte huid. Met als extraatje dat het lekker bruin wordt in de zomer. Maar na mijn 24e kreeg ik ineens allemaal kleine pukkeltjes op mijn voorhoofd. Het werd van kwaad tot erger. In de jaren erna werden het soms zulke grote rode bulten op mijn voorhoofd, dat ik met een sjaal om liep om het te verbergen. Later kreeg ik veel pukkels op mijn kin en kaken. Kortom, ik was een kraterkop.

Als ik er nu over nadenk, moet er toen al een woekerende candida hebben gezeten. Precies in die periode had ik ontzettend veel stress. Als reisleidster in een wintersportgebied hadden we te maken met een onwelwillende reisorganisatie die zijn afspraken niet na kwam, verschillende partijen in het dorp niet betaalde en wintersporters voor de gek hield met valse beloftes. En wij waren het gezicht van die organisatie. Je voelt hem al aan komen; we hebben maandenlang op moeten boksen (soms letterlijk) tegen boze partijen en vakantiegangers. Het vrat me letterlijk op, want ik woog op het laatst nog maar een fractie van wat ik had moeten wegen. Uiteindelijk ben ik op een dag op de bus gestapt en hup naar Nederland vertrokken. Ik kon het niet meer aan.

Vlak daarna kwamen de pukkels. En als ik naga wat ik vertel op verschillende social media en wat er op mijn site staat, dan is daar de basis gelegd voor mijn candida. Want stress is, naast antibiotica, een van de grootste triggers voor candida.
Twee jaar later ben ik geopereerd aan cystes en verklevingen aan mijn eierstok. Volgens de artsen kon ik niet meer zwanger worden. Toen ik me eenmaal ging verdiepen in de candida (dus even een sprong in de tijd) kwam ik contact met een meisje in Amerika dat iets dergelijks had meegemaakt en zij legde de oorzaak van de cystes bij candida. Ik was niet meteen overtuigd, totdat ik jaren later me realiseerde hoe het candidadieet bij mij is verlopen.

Toen ik (al zoekende naar de beste methode) op dieet ging om van de candida af te komen, werd ik op een nacht wakker met vreselijke pijnen in mijn onderbuik. Het ging gepaard met zweetaanvallen en wegtrekkers, alsof ik ging flauwvallen. Eigenlijk waren het precies dezelfde symptomen als van de cystes, twaalf jaar daarvoor. Maar de huisarts dacht toch echt dat ik een blinde darmontsteking had.
Eenmaal op de Eerste Hulp kon er niets worden gevonden. Alles was goed, geen ontstekingswaarden of rare dingen. Op mijn aanraden werd ik nog doorverwezen naar een gynaecoloog. Maar ook die kon niks vinden. Ik wees hem op het feit dat ik een candidadieet volgde. Het enige wat hij daarop te zeggen had was dat ik dan wel heel erg zou afvallen. Hij legde op geen enkele manier de link tussen de pijnen en de candida. Ik trouwens ook niet. Ik heb nog drie dagen krom gelopen van de spierpijn, zo erg had mijn lijf onder spanning gestaan.

Jaren later (we zijn weer in het heden) realiseerde ik me dat die cystes wel degelijk iets met candida te maken hebben gehad. Hoe of wat, dat probeer ik nog steeds uit te zoeken omdat geen enkele arts of wetenschapper me hierin bevestigt. Maar ik zag een filmpje van dat meisje uit Amerika waarbij ze haar proces tijdens het dieet deelde. En ook zij had vreselijke pijnen in haar onderbuik en verklaarde dat dat een detoxreactie van het afsterven van de candida was. Toen ging er bij mij een belletje rinkelen!!

Mijn vreselijke pijn tijdens het dieet kwam voort uit een Herxheimerreactie. Dat is een detoxreactie als alle afvalstoffen in een keer naar buiten worden gevoerd. Het is voor mij nu heel logisch. Het heeft daar in die onderbuik waarschijnlijk helemaal vol gezeten en als je zo cold turkey gaat detoxen kan dat heftige reacties met zich meebrengen.

Bovendien kreeg ik mijn candida niet in een korte periode, daar zijn jaren aan vooraf gegaan. En als ik goed ga nadenken, heb ik ook weleens bij de gynaecoloog gezeten met een vaginale schimmel. Daar kreeg ik spul voor, maar dat is natuurlijk nooit bij de wortel weggehaald.

Die pukkels bleven zitten tot mijn 38e, het moment dat ik op dieet ging. Vanaf toen heb ik nooit meer een puist of push meer op mijn gezicht gezien. Tuurlijk, af en toe heb ik een heel klein pukkeltje, maar dan ben ik vermoeid of heb ik niet goed gegeten. Door de candida blijf ik gevoelig voor die dingen. Maar het is nooit meer zoals in die 14 jaar ervoor (14 jaar!).
Zo leer ik dus nog steeds elke dag bij over mijn leven met candida (leuke titel voor een boek 😉 ) Zodra er weer nieuwe dingen op mijn pad komen, zijn jullie de eersten die het weten!

Wil jij deze zomer van je candida af komen zodat je vol energie de winter in kan gaan? Ik begin 9 juli met  zomer-coach-programma Vrij van Candida. Klik hier voor meer informatie. Je leert in zes weken tijd hoe je op een natuurlijke, ontspannen én lekkere manier van de candida af komt. Je krijgt onbeperkt coaching van mij en je gaat gegarandeerd vol energie en met minder kilo’s de winter in. Wil jij dat ook? Meld je dan aan en maak kans op een mooie aanbieding!