Word je sociale leven beïnvloed door Candida? Ja en nee. In het begin zeker (ik spreek hier trouwens voor mezelf). Ik stond hele dagen in de keuken te bakken en te kokkerellen om de dag candida-proof door te komen. Uit eten ging ik niet, want als je geen suiker, witmeel, azijn en andere producten mag, blijft er weinig over. Alleen al de salades zijn vaak overgoten met azijn. Natuurlijk kun je tegenwoordig altijd vragen om een salade zonder azijn, maar dan ben je er nog niet. In de meeste dressings zit vaak suiker en/of lactose, de salade is bezaaid met croutons en als er kaas bij zit, heb je kans dat je die ook niet mag (geitenkaas kun je als eerste proberen). Dan blijven er alleen sla, tomaat, komkommer, zalm of kip over. Je hebt ook niet altijd zin om met een wensenlijst te komen. Ik voel me af en toe net een actrice uit een foute sitcom die alles, skim, small, decaf, lacto-free –en inhoudsloos vraagt.

Dus in de eerste weken bleef ik thuis. Ik gebruikte de tijd om goed uit te zoeken wat ik wel mag en ik dook op internet op zoek naar voedingslijsten gericht op Candida. En mijn sociale leven zette ik vooral thuis voort. Wijntjes inschenken voor de bezoekers, thee of water voor mezelf. Bij de koffie was het wat makkelijker, want met een plakje kokoscake en Cichorei hoorde ik er toch nog een bij.

Een aantal weken later kun je alweer wat dingen toevoegen. (Mits je merkt dat je klachten verdwijnen). Bijvoorbeeld blauwe bessen en granny smiths, dat leukt de havermoutpap zo lekker op. En nacho chips! Heerlijk met zelfgemaakte guacamolesaus. In de kroeg kun je vragen of ze de chilli (suiker!) apart willen meegeven. Zo kun je ook al wat makkelijker uit eten. Zorg dat jij kan bepalen in welk restaurant jullie gaan eten, dan kun je zoeken naar keukens waar rekening wordt gehouden met allergieën. Bovendien kun je vantevoren bellen en overleggen wat de mogelijkheden zijn.

Als je bij iemand wordt uitgenodigd om te eten hangt het af van hoe innig de band is. Mijn beste vriendinnen weten allang hoe de vork in de steel zit, zij hebben zelfs al dingen-die-ik-wel-mag in huis. Bij anderen die iets verder van mij vandaan staan, zorg ik ervoor dat ik of van tevoren vraag wat er op het menu staat. Ik vind het zelf heel zeurderig om te vragen of het menu aangepast kan worden. Aan de andere kant heb je echt een goeie reden, dus het is even niet anders. Om de gastvrouw niet al te veel tot last te zijn, kun je zelf ook iets meenemen of aanieden om de salade of soep te maken. Je kunt dan als aanvulling azijn, schimmelkaas, vijgen, dadel, krenten of croutons (afhankelijk van welke salade je maakt) door de salade gooien nadat je zelf eerst hebt opgeschept.

Hopelijk heb je hierbij een handvat voor het draaglijker maken van het dieet tijdens sociale gelegenheden. En vergeet niet dat als het mis gaat, je altijd weer terug kan naar de basis. Het herstel is een tweede keer sneller dan de eerste keer na de diagnose van de dokter.

Volgende keer ga ik verder met hoe ik de Candida heb overwonnen – of toch niet?

Volg Grapefoodie via deze blog, twitter, facebook en periscope, daar komen regelmatig lekkere recepten voorbij waarbij de tafelgenoten ook hun vingers aflikken.

Heb je vragen over candida, stel ze!

Ik denk terug aan afgelopen zomer: uitgelaten komen de kinderen de school uit gerend. Buiten is het broeierig warm en er heerst een uitgelaten stemming, zomervakantie, eindelijk! Een heerlijke tijd breekt aan met lange, warme avonden bij het kampvuur met een goddelijk glaasje wijn, kaasjes, stokbrood met tapenades -STOP!-…ik heb candida, forget about al die heerlijkheden die het extra gezellig maken. Meteen doemt bij mij het schrikbeeld op van een kampvuur waarbij iedereen vretend en drinkend (bier, wijn) bij elkaar zit, terwijl ik knabbel op een vlokje kokos en een komkommer. Help. Ik. Blijf. Liever. Thuis.

Tenminste dat dacht ik… totdat ik me meer ging verdiepen in de alternatieven voor gerechten die Candida-proof zijn. Eén boekje kan je daarbij flink op weg helpen en dat is ‘Vechten met Gerechten’van Titia Koolhoven en Janneke Vreugdenhil. Het nadeel van dit boekje is dat het al heel lang geleden geschreven is en inmiddels een beetje is achterhaald. Bovendien komen er nog best veel suikers in voor als je eenmaal van je candida af bent en preventief alternatief kookt.

Tegenwoordig zijn er veel mogelijkheden die nog gezonder en nog steeds heel erg lekker zijn. (Check vooral onze site bij het kopje Recepten. Er komen ook regelmatig Tweets voorbij met hapjes die candida-proof zijn!) Het is veel makkelijker om aan kokosmeel, amandelmeel en kastanjemeel te komen. Dus ik was afgelopen zomer niet helemaal uit het veld geslagen toen we de auto volpropten met niet alleen opblaasbare bootjes, beachbalsetjes en toiletspullen, maar ook met een krat vol diverse melen, kokosolie, een weegschaal, zuiveringszout, stevia en bakblikken.

Ik had Candida-technisch gezien het geluk dat we naar Friesland gingen. Daar bleven we drie weken op een boerderij met een grote schuur waar zelfs een gedeelte was ingericht om overdekt te kunnen koken. En natuurlijk de welbekende supermarkten binnen handbereik. Dus het is niet helemaal een eerlijke wedstrijd met mensen die vertrekken naar landen als Griekenland, Spanje, Turkije of andere exotische bestemmingen. Daar zal het nog steeds een uitdaging zijn om candidaproof te koken. Verderop in deze blog geef ik tips voor een candida-proof dieet in verre, warme landen.

Eerst maar eens mijn ervaringen op de camping. Het is verbazingwekkend goed gegaan…het alternatief koken dan. Ik wilde na vier maanden van een superstreng dieet zo graag proosten op het begin van de eindeloze vakantie, dat ik het erop waagde om een wijntje te nemen. Dat.Had.Ik.Niet.Moeten.Doen. Nog geen 24 uur later had ik last van obstipatie en zwerende gaatjes in mijn oren. Grrrmmmmpghhhh, wat een domper, al die maanden voor niks op sla en sla geleefd! En ik weet niet hoe het met de lezers zit, maar er is werkelijk waar niets ergers dan niet kunnen poepen.

Dat duurde een week en toen kwam het lichaam weer in een ritme. Ik was eigenwijs en waagde het er weer op: koffie!! Op een terras in de ochtendzon, kinderen aan de muffins (het is tenslotte vakantie) man aan de American en opeens hoorde ik mezelf een koffie verkeerd bestellen. Een Koffie Verkeerd! Wat heb ik genoten van die koffie. Ik nam het post-trillen van mijn lichaam (gebrek aan cafeïne ervaring) op de koop toe. Maar dat was het ergste niet, nog geen half uur na terugkomst op de camping zat ik alweer op de wc, dit keer met diarree. (vreselijk op zo’n toilet met van die westerndeurtjes, whaaaa) Ok, geen wijn en koffie meer, wilde ik echt ontspannen tijdens deze vakantie, dan moest ik weer terug naar de basis.

Ik had uit voorzorg al een kokoscake meegenomen van huis. Om de drie dagen bakte ik in het daar aanwezige oventje de kokoscake in allerlei varianten. Daarnaast begon ik de dag trouw met een flinke bak havermoutpap: kokosmelk met havermoutpap, blauwe bessen, granny Smith, walnoten en kaneel. Superontbijt!

‘s Avonds bij de BBQ maakte ik voor mezelf een heerlijke salade van bloemkoolcouscous of quinoa en allerlei groenten van de boer. Op de BBQ legde ik kippenpoten of vis en ipv stokbrood nam ik rijstwafels met zelfgemaakte kruidenboter van roomboter. En het gekke is dat ik er echt van genoot, na het eten voelde ik me heerlijk licht en luchtig en zat ik energiek naast de ingekakte, uitbuikende tafelgenoten ;-).

Soep is ook zo’n makkelijk te maken en gezond gerecht op de camping. Ik maakte een maaltijdsoep zonder gist natuurlijk en als er wat over was, nam ik de volgende dag bij de lunch weer wat. Dat gold ook voor de salades, die kun je ook in de maaltijdversie maken, de rest gooi in de koelkast en bewaar je voor de volgende dag.
Zo kwam ik de dagen wel door, zonder te balen van mijn dieet. Ok, ik bleef de koffie en wijn missen, maar het woog absoluut niet op tegen de voordelen van een klachtenvrij, fris en energiek lichaam.

Voor wat betreft de vakantiegangers in den vreemden: Neem in ieder geval altijd je supplementen mee. (in geval van vliegreizen is het verstandig om vantevoren bij de de vliegtuigmaatschappij te checken of het in je handbagage mee kan of in de koffier moet). Bij een autovakantie in Europa kun je natuurlijk alles zelf meeslepen. Supermarkten in met name Frankrijk en Duitsland hebben net als hier in Nederland ook schappen met alternatieve melen. De avontuurlijke reiziger die op het vliegtuig naar exotische oorden stapt, moet wat creatiever zijn. Het het aanbod groenten en fruit is in verre landen enorm, dus daar kun je al een heel eind mee komen. Zelfs in de All-inclusive complexen kun je aardig uit de voeten (weet ik uit ervaring). Saladbars in overvloed en met een beetje geluk kun je een heerlijk visje van de grillplaat pikken. Je zult alleen de kilometerslange tafel met suiker –en witmeelrijke toetjes moeten negeren. Niet makkelijk, maar misschien kun je jezelf later op de avond trakteren op een bakje zoute cashewnoten…En zeg nou zelf, de pondjes vliegen er vanaf. Terwijl de zichzelf volvretende mede-vakantieganger al het weggestouwde eten ligt op te rispen aan de waterkant, duik jij er met je strakke lijf nog maar eens in, want ja, je houdt energie over!

Eenmaal in een land waar het lastig is om je aan het dieet te houden, moet je de dingen ook maar loslaten. Misschien heb je helemaal geen last van de kiwi, bananaan of ananas in de ochtend. Dat is meteen een teken om langzaam producten weer toe te voegen. En gaat het mis, dan weet je waar je aan toe bent. De vakantie is bedoeld om te genieten en als dat voor jou betekent dat je het dieetplan laat voor wat het is, dan moet je dat vooral doen. Nieuwe ronden, nieuwe kansen als je weer voet aan de grond van ons koude kikkerlandje hebt gezet.
De volgende blog gaat over candida en je sociale leven.

Volg Grapefoodie via deze Facebook, Instagram en YouTube, daar komen regelmatig lekkere recepten voorbij waarbij de tafelgenoten ook hun vingers aflikken.

Heb je vragen over candida, stel ze!

In de vorige blog heb ik al een voorbeeld van een dagmenu gegeven. Altijd handig om te zien hoe een ander het doet, maar hoe breng je het in de praktijk? In mijn geval was de praktijk een apart verhaal. Ik werkte fulltime en had alleen maar ochtenddiensten. Dat betekende in de precandidatijd iedere ochtend om 05.15 opstaan, ontbijtje in de tas en gesmeerde broodjes voor de lunch uit de vriezer grijpen en hop op de fiets.

Met candida (of een ander dieet vanwege bijvoorbeeld een allergie) wordt het allemaal net even wat ingewikkelder. Het klinkt vervelend en schools, maar het is echt een kwestie van plannen, voorbereiden, discipline en doorzettingsvermogen. Dat kan maanden of zelfs een paar jaar duren. Wil je je eetpatroon veranderen omdat je gewoon gezonder wil leven, doe het dan stap voor stap. Moet je op dieet vanwege candida of een allergie dan is het zaak om zo snel mogelijk je eetpatroon aan te passen om de schimmel uit te roeien en je weerstand te verhogen waarna je weer kunt beginnen met opbouwen.

Bij candida zul je de eerste twee weken voor je gevoel op rantsoen zijn. En dat is ook zo. Ik wilde het zekere voor het onzekere nemen en heb de eerste vier weken geen fruit gegeten. Ik heb zoveel mogelijk met groente en eieren gevarieerd. Daarbij viel ik enorm af, wat op zich een pluspunt kan zijn, maar in mijn geval werd ik vel over been. Dus voegde ik wat vaker kip toe aan mijn menu (ik verder geen ander vlees). Maar daarmee was mijn trek nog niet gestild. Helaas moet je bieten, wortels, (zoete) aardappelen, pastinaak en pompoen laten staan, heerlijke ingrediënten om een goeie soep van te maken. Gelukkig kun je met andere groenten ook een lekkere soep maken. Dus op zondag gooide ik allerlei groenten in de pan, gistvrije bouillon (biowinkel) en water erbij en de staafmixer erop. Zo had ik in ieder geval een warme lunch, aangevuld met een salade avocado (vult enorm) zalm/kip/anjovis/sardientjes en/of ei. Iedere week een andere soep, dat is op onchristelijke tijden zoals die van mij nog prima te doen. Zorg voor een goeie tas, stevige bakjes zodat je niet met een spoor van soep op je werk arriveert.

Als je om zes uur begint, heb je ook sneller dan normaal weer zin in iets anders. Met een stevig ontbijt voorkom je dat je om half acht alweer gaat snacken. Ik hield het goed vol tot tien uur, waardoor de lunch op het normale tijdstip van 12 uur viel. Thuis had ik (bv ook op zondag) een kokoscake gebakken die ik in de koelkast een week lang kon bewaren.

En ‘s avonds eet je bijvoorbeeld een wokgerecht of kippenpoten met groente of vis met groente enz. enz. Na twee weken kun je er langzamerhand dingen als havermout, quinoa, boekweit, amaranth, zoete aardappel, biet, pastinaak enz aan toevoegen. Alleen paddenstoelen en andere schimmels kun je dan nog echt niet eten. Maar het wordt na twee weken makkelijker om een voedzame maaltijd te bereiden van langzame koolhydraten.

Het dieet vul je aan met een aantal belangrijke supplementen die zorgen voor ondersteuning van het verbeteren van je immuunsysteem, want daar is het uiteindelijk allemaal om te doen. (zie blog 2). (in mijn online programma werk ik met een specifiek supplement dat niet in de winkel te verkrijgen is. Wil je meer weten over het online programma Vrij van Candida, klik dan hier. )

Probiotica is een belangrijk middel om je weerstand te verhogen. Je darmen zijn de basis van een goed gezondheid, daar moet je bacteriehuishouding dus op orde zijn, anders krijg je dat de darmen doorlaatbaar worden waardoor er van alles in het bloed terecht komt en er bijvoorbeeld allergieën ontstaan. Dus aanvullen met goeie bacteriën! Zelf gebruikte ik Orthiflor Original van Orthica, in het begin driemaal daags een capsule, één in de ochtend op nuchtere maag, acht uur later en één in de avond op nuchtere maag. Je bouwt na zes weken af naar twee (ochtend en avond). Dat kun je gerust twee maanden volhouden, daarna ga je terug naar één per dag in de ochtend.

Caprylzuur heeft de eigenschap je afweer te versterken om de schimmels en gisten weer in balans te brengen. Ik kocht het bij de Tuinen, maar ik ben er net achter gekomen dat ze daar niet meer worden verkocht, via internet kun je verschillende verkooppunten achterhalen.

Taurine, kalmeert en is handig voor mensen die na een lange stressvolle periode candida hebben gekregen.
Vitamine C om de weerstand te verhogen
Vitamine B Complex, in mijn geval was ik maandenlang te druk geweest en is er een enorm terkort aan de verschillende B vitamines ontstaan. Het B complex helpt bij de ondersteuning van je zenuwstelsel en de spijsvertering.

Dan nog even de verschillende kruiden en specerijen op een rijtje die je helpen bij Candida:
Knoflook, ui en Kurkuma in combinatie met zwarte peper en gember. En vergeet de biologische appelciderazijn niet!

In de volgende blog ga ik in op candida en je sociale leven en wat doe je bijvoorbeeld op vakantie?
Volg Grapefoodie via deze blog, Twitter, Facebook en Instagram en YouTube, daar komen regelmatig lekkere recepten voorbij waarbij de tafelgenoten ook hun vingers aflikken.

Heb je vragen over candida, stel ze!

Als je candida hebt, lijd je aan de meest uiteenlopende klachten die je niet met elkaar in verband brengt. Misschien zijn de klachten te vaag om er mee naar de huisarts te gaan of denk je dat het met een weekje rustig aan doen beter gaat.

Helaas komt er veel meer bij kijken dan op tijd naar bed gaan (vermoeidheid is één van de reeks vele klachten bij candida). De schimmel die woekert in je lichaam leeft van suiker. Dus een drastische aanpassing van je eetpatroon is (tijdelijk noodzakelijk). Candida leeft niet alleen van het witte tafelsuiker, druivensuiker en rietsuiker, maar ook van fruitsuikers, suikers uit snelle koolhydraten zoals in witbrood en witte pasta, melksuikers (lactose). Honing en ahornsiroop zijn ook een no-go (eigenlijk alle zoetstoffen die je bloedsuikerspiegels snel doen stijgen).

De lijst van producten die je moet mijden is helaas nog langer. Het zal niemand verbazen dat je schimmelhoudende producten even links moet laten liggen. Denk aan schimmelkazen, maar ook aan voedingswaren met gist erin (brood, bouillon, bindmiddelen voor het maken van sausje). Gedroogd fruit en noten kunnen ook schimmel aantrekken, dus bijvoorbeeld pindakaas moet je voorlopig ook even van het menu schrappen. Paddenstoelen, tofu en seitan behoren ook tot de verboden producten.

Een ander middel waar je op moet letten en in veel producten is verwerkt is azijn. Azijn bevat een schimmelcultuur waardoor dat een verhoogd risico is voor mensen met candida. Let in de supermarkt goed op, want azijn is in heel veel producten verwerkt. Zo zit het bijvoorbeeld ook in potjes met olijven, in de mosterd, mayonaise enz. Gelukkig is er voor azijn een heel goed alternatief, appelciderazijn is juist heel goed in de strijd tegen candida. Kijk dan vooral naar de biologische appelciderazijn.

Groenten kun je gelukkig volop eten, maar ook hier een kanttekening. Zetmeelhoudende groenten moeten in de eerste twee weken vermeden worden. Denk aan aardappels, pompoen, zoete aardappels, mais, biet en pastinaak. Uiteraard is alchohol uit den boze. Het bevat suiker en bovendien is het een aanslag op je lever. Je lichaam heeft nu alle energie nodig om te herstellen van candida. Ook zwarte thee en koffie moeten vermeden worden.

Is er dan nog iets wat je wel mag eten? Gelukkig wel! Al kostte het mij maanden om alles op een rijtje te zetten. In het begin laafde ik mij aan rijstcrackers met dikke lagen pindakaas en om de zoetbehoefte te stillen dook ik juist op de zoute cashewnoten. Helemaal fout! Whaaaa, dat mocht dus ook al niet….Ik viel kilo’s af, want ik at alleen nog maar groenten, eieren en kip. Maar ik werd gek van iedere ochtend een eitje, al kun je daar natuurlijk flink mee varieren.

Gaandeweg ontdekte ik dat kokos een goeie partner is in de strijd tegen Candida. In kokos zit caprylzuur en dat middel is een prima schimmeldoder. Met kokos kun je enorm varieren en met wat creativiteit zet je ook nog eens de lekkerste ontbijtjes, lunches en diners op tafel.

Kokosolie is in onze keuken helemaal ingeburgerd. Ook kokosmeel is niet meer weg te denken tussen alle potten alternatieve melen. En dan kun je ook nog lekker los gaan met kokosmelk, santen en crème. Zo zet je bijvoorbeeld in een mum van tijd de lekkerste kokosmuffins op tafel met een heerlijke klodder kokoscreme! Reken maar dat de candida daar niet blij mee is, maar onze smaakpapillen des te meer! Tijdens de zomervakantie heb ik kokosolie, kokosmeel, kokoscreme en kokosvlokken meegenomen en om de vijf dagen bakte ik voor mezelf een heerlijk kokosbrood (ok, cake) in de oven. Soms zelfs vaker omdat tafelgenoten hun vingers bij deze traktatie aflikten.

Met fruit moet je de eerste twee weken uitkijken. Ik at het niet. Na twee weken begon ik met zwarte bessen, Granny Smiths en grapefruit, dat zijn de vruchten die niet al te veel fructose bevatten. Daarnaast slikte ik wel extra vitamine C, just to bes ure, kan nooit kwaad. Pas na acht maanden begon ik voorzichtig met een kiwi, later voegde ik daar appels, peren en bananen aan toe.

Wat drinken betreft kun je volop varieren met verschillende kruidentheetjes. Pau D’Arco verdient hier een aparte vermelding, want die thee is schimmeldodend. De thee is verkrijgbaar bij de Tuinen. Je laat in de ochtend de thee twintig minuten trekken, daarna drink je drie kopjes verspreid over de hele dag. Smaakt prima!

Als verstokte koffieleut (tot drie jaar geleden 8 kopjes per dag – oeps) werd ik wel gallisch van alle thee, het maakte me wee en slap. Daarom drink ik vaak cichorei, een alternatief voor koffie. Cichorei wordt gemaakt van de wortels van cichorei, een plant die bij de witloffamilie hoort. Het bevat bovendien heel veel vezels. Als je de poeder mengt met verwarmde kokosmelk heb je een zalig en candida-proof drankje met bijna dezelfde beleving als een heerlijk kopje koffie. Waarschuwing vooraf: het is niet hetzelfde als koffie.

Het is dus even doorzetten en een kwestie van etiketten lezen, maar na verloop van tijd weet je niet beter en ben je zelfs in staat om anderen te verrassen met het anti-candida-dieet (maar dat zeg je er dan natuurlijk niet bij).
Hieronder alvast een dagmenu als beginnetje:

Ontbijt
Omelet (3 of 2 eieren) met tomaat, peper, zout
Kopje Pau D’Arco Thee

Tussendoor
Kokosmuffin

Lunch
Groentensoep met gistvrij bouillon (Biowinkel)
Salade met avocado, tomaat, komkommer, rucola, waterkers, olijfolie en appelciderazijn
Rijstwafels met roomboter en zalm of bio kipfilet.
Kopje Pau D’Arco Thee

Diner
Spaghetti van courgette, ui, knoflook (beide schimmeldoders) pijnboompitten, zelfgemaakte pesto (of biopotje zonder azijn AH) tomaatjes.
Kopje Pau D’Arco Thee later op de avond.

Nu lijkt met name de lunch een onmogelijke opgave als je naar je werk moet. Ik maakte de salade de avond van tevoren en liet de soep opwarmen door de vriendelijke dames van de kantine. Olie nam ik apart mee. Maar je kunt ook een omelet van tevoren maken, oprollen en meenemen. Of je maakt een extra hoeveelheid spaghetti van courgette en dan je het mee voor de lunch van de volgende dag.

De komende blogs ga ik meer in op de praktische kant van dit candida-dieet en de supplementen die je helpen bij deze strijd tegen de schimmels.

Volg Grapefoodie via deze blog, twitter, facebook en instagram, daar komen regelmatig lekkere recepten voorbij waarbij de tafelgenoten ook hun vingers aflikken.

Heb je vragen over candida, stel ze in de besloten Facebookgroep Vrij van Candida

Candiwat?! Candida, het klinkt als een nieuw automerk: Toyota Candida, maar helaas komt het niet eens in de buurt van het gevoel van een nieuwe auto die geruisloos over de weg zoeft. Candida is een schimmelinfectie. Daar komen allerlei verschillende klachten bij kijken waar je soms niet eens van in de gaten hebt dat het weleens  met deze infectie te maken zou kunnen hebben. Het duurde  bij mij ook even voordat ik alle klachten met elkaar in verband bracht. Het begon met zwerende gaatjes in mijn oren, daarna haaruitval, een loopneus op de gekste momenten, vervolgens een opgeblazen buik die alleen maar dikker werd, obstipatie, diarree, vermoeide spieren (loodzware armen en benen) gewichtstoename zonder verandering van eetpatroon, vaginale infecties en tot slot een gigantische vermoeidheid waardoor ik alleen nog maar kon slapen.

Toen ik eenmaal een paar dagen achter elkaar na werktijd vier uur in een coma had gelegen en nog niet uitgeslapen was, ben ik eens gaan kijken wat er nou precies aan de hand zou kunnen zijn. Alle klachten wezen op candida, een schimmelinfectie. Ook de arts kwam met de diagnose, candida. Je zult je afvragen hoe een voedingsdeskundige die zo gezond leeft in hemelsnaam aan candida komt. Dat dacht is dus ook, maar vooral, hoe kom ik er vanaf? Dat laatste is niet gemakkelijk en daarom wil ik deze strijd tegen de schimmel de komende tijd met jullie delen. Sinds een paar maanden zit ik op een streng dieet. In het begin wist ik van gekkigheid niet wat ik moest eten en viel ik prompt een paar kilo af. Gaandeweg ben ik de keuken in gegaan om verschillende dingen uit te proberen. Het ging goed! Ik kwam weer aan, had meer variatie in mijn eetpatroon en begon me langzamerhand beter te voelen.

Totdat de vakantie begon. Fit als ik me voelde, dacht ik dat ik de schimmel had bestreden. Om de vakantie in te luiden trakteerde ik mezelf op een wit wijntje, om samen met de rest van het gezelschap te proosten op de lange, luie zomer die zich voor ons uitstrekte. Meteen de volgende dag was het mis. Opgeblazen buik en een week lang obstipatie. Grrrrrr, daar ging de maandenlange spartaanse levenswijze. Allemaal voor niks!

Gelukkig is het allemaal goed gekomen, al ben ik er dus nog lang niet. Ik weet dat heel veel vrouwen met het probleem candida worstelen of klachten hebben die daarmee in verband gebracht kunnen worden. Deze schimmelinfectie wordt via de reguliere geneeskunde vooral met cremes, capsules en pillen bestreden. Daarmee ben je tijdelijk van de schimmelinfectie af. Om permanent van je candida af te komen, zul je een reeks aan voedingssuplementen (schimmelbestrijders) en pro-biotica moeten slikken en daarnaast je voedingspatroon drastisch moeten veranderen. Dat betekent dat suiker, snelle koolhydraten en de meeste vruchten niet meer op je menu staan. Schimmel leeft namelijk van suiker en koolhydraten zetten zich om in suiker, dus zeker de eerste paar weken of maanden is het zaak om van deze voedingsmiddelen af te blijven. Evenals van vruchtendrankjes, koffie, zuivel en azijn. De lijst is nog lang niet compleet.

Deze blog is een introductie op mijn strijd tegen candida. De komende maanden blog ik over deze verschrikkelijk irritante schimmel. Wat is het, wat doet het met je, wat kun je ertegen doen, hoe ga je er in sociaal opzicht mee om, wat eet je op je werk, hoe kun je je tijdens een vakantie aan het dieet houden, wat betekent het voor je partner , hoe kan ik het op een natuurlijke manier bestrijden, wanneer ben je er vanaf?

Volg Grapefoodie via deze blog, twitter, facebook en periscope, daar komen regelmatig lekkere recepten voorbij waarbij de tafelgenoten ook hun vingers aflikken.

Heb je vragen over candida, stel ze!

Als je vrienden, familie of collega’s moet uitleggen dat je candida hebt, dan overvalt je toch een gevoel van gêne. Schimmel klinkt niet echt fris. En dat terwijl je gesprekspartner op dat moment misschien wel aan voetschimmel lijdt, ook een vorm van candida! Maar wat is het dan precies?

Candida albicans is een gist die van nature in en op ons lichaam voorkomt. Onder normale omstandigheden veroorzaakt die schimmel geen problemen.  Bacteriën in de darmen, op de huid en in de vagina voorkomen een overgroei van candida. Ook gezonde slijmvliezen vormen een barrière tegen deze gist die infecties kan veroorzaken.

Maar als de slijmvliezen zijn beschadigd, verliest het haar beschermingsfunctie. Zo krijgt de schimmel de kans te gaan woekeren waardoor er ontstekingen ontstaan. Denk aan een ontsteking in de huidplooi, voetschimmel. Of in de mond, spruw. Of in de vagina, de zogenaamde candida-infectie.

Oorzaak van vage klachten is eigenlijk niet de candida zelf, maar een slechtwerkend immuunsysteem, waardoor de schimmel kans krijgt om te gaan woekeren. Het slijmvlies dat je moet beschermen is door een verzwakte weerstand niet in staat om het lichaam tegen slechte bacteriën en andere indringers te beschermen. Zo kunnen stoffen in contact komen met het immuunsysteem. Gevolg is dat er tal van klachten ontstaan als vermoeidheid, chronische slijmvliesproblemen zoals allergieën, bijholteontstekingen, chronische verkoudheid en maag –en darmproblemen.

Een candidainfectie kan dus alleen optreden als de slijmvliezen verzwakt zijn. Het is dus zaak om je weerstand weer te verhogen zodat de slijmvliezen weer kunnen doen waarvoor ze bedoeld zijn: jouw lichaam beschermen tegen ongewenste indringers! Want niet alleen candia krijgt de kans om te gaan woekeren, er zijn tal van andere indringers die de boel in je lichaam flink kunnen verstoren.

Als de schimmel eenmaal begint te woekeren, zijn er een duizelingwekkend aantal klachten waarvan je in eerste instantie niet eens in de gaten hebt dat het chronisch is, laat staan dat het met elkaar in verband staat. Bij mij begon het met haaruitval, daarna kwamen langzamerhand klachten als een loopneus op de gekste momenten, voorhoofdholteontsteking (nog nooit gehad) moeite met spreken (slaatje bla) ontstoken gaatjes in mijn oren (laatste keer nadat ik ze had laten zetten, was 23 jaar geleden) veel sporten, maar toch op de BBB-plekken aankomen (frustrerend!) nachtelijk zweten, een steeds sterker wordende spierpijn in mijn armen en benen (die voelden vaak ook als lood) constante honger (hypoglykemie) en extreme vermoeidheid.  Pas toen ik ook vaginale klachten kreeg, ben ik naar de dokter gegaan. Daar begreep ik dat het allemaal te maken heeft met candida.

Ik was verbijsterd. Ik eet al jaren gezond. Sinds anderhalf jaar eet ik geen brood, suiker en zuivel meer. Tot een paar maanden geleden voelde ik me fysiek dan ook ‘on top of te world’. Hoe kan het dan toch zo mis gaan? Hoewel ik het antwoord nog steeds niet heb (want dat is nauwelijks te achterhalen) denk ik dat het voornamelijk stress is geweest en misschien een staartje van twee anti-bioticakuren in een ver verleden. Maar met name de stress is in mijn geval de boosdoener geweest. Zo zie je maar, je kunt nog zo gezond eten, als je geestelijk niet in balans bent, heeft een gezond eetpatroon weinig zin!

Ik ben nu op zoek naar balans in mijn leven. De afgelopen jaren waren tropenjaren; als alleenstaande moeder deed ik er naast mijn fulltime baan  een studie bij om vervolgens, na het behalen van het diploma samen met een studiegenoot meteen door te gaan met het opzetten van een eigen praktijk. Allemaal hartstikke leuke dingen die mij veel energie geven, maar soms is het voor het lichaam even genoeg. Dus nu aan mij de taak om op zoek te gaan naar de balans. Daarover hou ik jullie natuurlijk ook op de hoogte.

De volgende blog gaat over het dieet waar ik me intussen al vier maanden aan hou. Dat gaat met vallen en opstaan. Gelukkig zie ik het als een uitdaging om toch lekker en gevarieerd te eten. Op Facebook, Twitter en Periscope verschijnen regelmatig recepten die candidaproof zijn. En het leuke is dat tafelgenoten er ook van genieten.

Heb je zelf nog tips of vragen, laat het weten in de besloten Facebookgroep Vrij van Candida.