“…We hebben overal bacteriën zitten…”

Candida Albicans komt in de darmen voor als een gist. Het hoort daar gewoon te zijn en houdt samen met andere bacteriën de boel in balans. Candida zit niet alleen in de darmen, maar ook in de mond, vagina en op de huid. Net als dat we overal bacteriën hebben zitten. Als alles goed gaat, merk je er niets van en houden al die bacteriën en gisten alles in balans.

Soms gaat het niet goed. Dan is je immuunsysteem uit balans en is er te weinig weerstand tegen vervelende indringers. In dit geval is zo’n indringer al aanwezig, zoals de vriendelijke gist candida albicans, die zich bij onbalans kan omvormen tot een hele vervelende schimmel. De draadjes van die schimmel zijn zo scherp, dat ze je darmen kapot kunnen maken. Met alle gevolgen van dien, want een kapotte darm, ofwel een lekkende darm, laat van alles binnen wat er niet hoort. Zo ontstaan allergieën of voedselintoleranties en kan bijvoorbeeld de gist die in een schimmel is veranderd gaan ronddwalen in je systeem. De schimmel zoekt plekjes op waar het lekker kan gaan zitten, het liefst in holletjes en vochtige omgevingen. En dat verspreid in je hele lichaam. Zo krijg je vage klachten die je niet direct aan elkaar koppelt.

“…Candida albicans kan zich omvormen tot schimmel…”

Candida is een levend organisme met een eigen stofwisseling. Bij die stofwisseling worden stofwisselingsproducten afgescheiden. Zoals bijvoorbeeld aceetaldehyde. Alcohol heeft dat ook als afbraakproduct. Als je veel van die aceetaldehyde in je bloed hebt, voelt het de hele dag alsof je een kater hebt. Net als na een avondje te veel drinken. Met dat verschil dat je weet waar het vandaan komt als je alcohol hebt gedronken en dat de kater tijdelijk is.

“…Candida kan zich als schimmel voordoen op de huid…”

Candida kan zich ook als schimmel voordoen op de huid, denk aan schimmeltenen, uitslag, jeuk, schilfers op de hoofdhuid, enzovoorts. Verder hebben veel vrouwen last van een vaginale infectie ofwel vaginale schimmel. Na het vrijen verandert de zuurgraad binnenin wat kan zorgen voor onbalans. Dan kun je last krijgen van jeuk, veel afscheiding, pijn bij het vrijen en een branderig gevoel.

Spruw bij baby’s is ook een vorm van candida, vaak via de tepel overgedragen aan de moeder. En ook tijdens de geboorte kan bij een vaginale onbalans candida meegegeven worden aan de baby.