Drie belangrijkse oorzaken van oorsuizen

Het is in onze maatschappij een steeds groter wordend probleem: oorsuizen. Stond je tien, twintig jaar geleden je dansmoves het liefst naast een huizenhoge box te showen, dan is de kans groot dat je bij een nieuwe generatie hoort dat dag in dag uit te maken heeft met oorsuizen. De officiële benaming voor oorsuizen is Tinnitus. Daar zijn verschillende oorzaken voor. Ik zet de drie belangrijkste voor je op een rijtje.

Overdosis geluid

Ik zei het al in mijn introductie, te hard geluid dat te vaak je oren bereikt, kan op termijn zorgen voor een voortdurende piep in je oren. Niet alleen door in de disco te dansen naast een box, maar ook door bijvoorbeeld bij de radio te werken. Dat heb ik twintig jaar gedaan en veel van mijn presenterende collega’s zetten iedere keer hun koptelefoon weer een beetje harder met als gevolg dat veel van hen half doof zijn of, nog erger, voor altijd moeten leven met een piep in hun oor. Tegenwoordig gaan veel mensen met oordoppen de disco in. Wat betreft radio DJ’s, zij zullen het volume toch echt een tandje zachter moeten zetten.

Stress

Ja, daar heb je hem weer. Natuurlijk zijn er nog veel meer duidelijkere oorzaken voor Tinnitus, maar zoals in veel van blogs en video’s wil ik laten zien wat een impact stress heeft op je leven als je niet genoeg herstelmomenten inbouwt. Dus zorg voor genoeg momenten van ontspanning. En zorg dat je slaap van de goede kwaliteit is, waardoor je in de nacht ook herstelt. Wil je weten hoe je checkt of je genoeg ontspant of goed slaapt? Mail dan naar Leonie@Grapefoodie.nl

Candida

Je zou misschien verwachten dat oorontstekingen en voorhoofdholteontstekingen de oorzaak zijn van oorsuizen. Niets is minder waar. Wat veel mensen en ook artsen niet weten, is dat candida de onderliggende oorzaak is van een oorontsteking of andere ontstekingen in dat gebied. Zeker als je vaak last hebt van ontstekingen rond je gehoor dat adviseer ik je om de checklist van mijn homepage eens te downloaden. Je zult versteld staan van de aandoeningen waar je stiekem ook last van hebt. Ze hebben allemaal één bron: candida!

Dus behalve dat je oordoppen als standaard item in je handtas moet hebben, is het ook raadzaam om eens naar je leef- en eetpatroon te kijken. Wat kun je veranderen en verbeteren? Maak het helder voor jezelf. Zo voorkom je dat je de rest van je leven met ruis door moet brengen.