Alzheimer, artritis, kanker en frankincense

Frankincense is een van de mooiste, meest krachtige en waardevolle olie van alle essentiële oliën. In Nederland beter bekend als wierook. Het is een product van Burseraceae (de gomboomfamilie) harsachtige bomen en struiken. Wierook in de vorm van essentiële olie heeft tal van geneeskrachtige eigenschappen. Dat wisten de wijzen uit het Oosten natuurlijk allang. Tegenwoordig is die kennis helaas weggezakt. Daarom bespreek ik in deze blog de belangrijkste toepassingen.

Alzheimer

Essentiële oliën kun je op drie manieren gebruiken: topisch, oraal en aromatisch. Zo ook frankincense. Juist deze olie bevat sesquiterpenen die door de bloed-hersenbarrière kunnen gaan. De bloed-hersenbarrière beschermt de hersenen tegen schadelijke stoffen van buitenaf. Sesquiterpenen hebben een wisselwerking met glycine–, dopamine-, en serotinereceptoren. Voor artsen een zeer interessant gegeven omdat die bestanddelen kunnen helpen bij een behandeling van neurologische stoornissen als Alzheimer.

In Amerika zijn er al verzorgingshuizen die vooruit lopen op onderzoeken en overal verstuivers aromatisch) met frankincense hebben staan. Niet alleen bewoners profiteren van de bijzondere effecten, ook hulpverleners varen er wel bij. Denk ook aan andere oliën die je kunt inzetten voor focus, energie, slaap enz. Bewoners slapen met een verstuiver aan rustigere in de nacht. Intussen zijn er al enkele wetenschappelijk bewijzen te vinden op deze site.

Artritis

Artritis is ontsteking en stijfheid van de gewrichten. Het is een auto-immuunziekte waarbij het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam keert. Al eeuwenlang is wierook een beproefd middel tegen artritis. In Japan is een aantal jaar geleden onderzoek gedaan naar de ontstekingsremmende effecten van wierook. De triterpene zuren in wierook zijn daar verantwoordelijk voor. Inmiddels wordt overal ter wereld frankincense met succes ingezet om artritis te verlichten. In dit onderzoek lees je meer over de ontstekingsremmende eigenschappen van wierook.

Kanker

Het eerder genoemde sesquiterpeen (zit ook in kurkuma, geelwortel) heeft de potentie om apoptose te veroorzaken en het uitzaaien van kankercellen af te remmen bij verschillende typen kanker. Apoptose is het proces waarbij niet noodzakelijk weefsels verdwijnen. Wierook geneest natuurlijk geen kanker, maar kan wel ondersteunend werken en wordt in dit onderzoek gezien als een belangrijk bestanddeel bij toekomstige medicijnen tegen kanker.

Essentiële oliën zijn natuurlijke producten zonder toevoegingen, honderd procent puur. Nu staat Frankincense in de spotlight maar er zijn er nog veel meer. Wil je weten wat de oliën voor jou kunnen betekenen? Meld je dan aan voor de wekelijkse Basisworkshop Essentiële Oliën van Grapefoodie.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *