Drie oorzaken van haaruitval

Als je haar maar goed zit. Het is je visitekaartje en als het droog en pluizig is of niet in model zit, is je dag niet goed. Op foto’s is dat het eerste waar je naar kijkt, toch? Wat nou als je haar uitvalt? Ik heb er een heleboel van, dus niemand die het merkt. Maar als je dun en fijn haar hebt, heb je een probleem als je tijdens het wassen van je haar met plukken in je hand staat. Hoe kan het dat je haar uitvalt?

Stress

Het is een inkopper, maar het is wel waar. Stress kan de oorzaak zijn van haaruitval. In een eerdere blog schreef ik dat stress een breed begrip is. Een maaltijd nuttigen is bijvoorbeeld ook een vorm van stress voor je lichaam. Dus er zijn nogal wat gradaties. Bij haaruitval moet je denken aan voortdurende emotionele stress door bijvoorbeeld een scheiding, rouw of het verliezen van je baan. Maar ook een bevalling, ziekte of ondervoeding is een vorm van stress en zorgt vaak voor haaruitval. Met name een tekort aan ijzer en zink veroorzaken het verlies van haar. Zink lekt weg bij stress. Zorg dat je in moeilijke tijden zink suppleert om je lichaam te ondersteunen.

Candida

Toen ik last had van candida, had ik iedere ochtend hele plukken haar in mijn handen, het was gewoon eng! Gelukkig heb ik een hele bos, maar de krullen verdwenen, het werd droog en pluizig en dus steeds dunner. Mijn haar herstelde zich weer toen ik het candidadieet ging volgen. Het werd weer een mooie, stevige bos haar waar ik nog steeds trots op ben!

Erfelijkheid

Als je moeder en oma last hadden van haaruitval, lijkt het voor jou onvermijdelijk. Maar er is hoop, want het komt vaak voor tijdens de overgang als er minder oestrogeen en testosteron wordt aangemaakt. Dat kun je ondervangen met een gezond voedingspatroon. Kies voor zwavelhoudende producten als asperges en broccoli. En ook B vitamines verbeteren je haardos.
Zorg dus dat je bewust omgaat met stress en let op je voedinspatroon. Grote kans dat je haar dan dagelijks goed zit!