Bottenbouillon

Ik heb een nieuwe verslaving: bottenbouillon. Rond vier uur is het tijd voor Cup-a-Bottenbouillon. Niets lekkerders dan een zelfgetrokken, slow cooked bouillon. Het idee om het zelf te maken, speelt al veel langer in mijn hoofd. Net als vele andere gewoonten die je moet doorbreken (lees: suiker- en gistvrije poeder in een kopje heet water is wel zo makkelijk) duurt het ook bij deze gewoonte even voordat ik een stap heb gezet om ermee aan de slag te gaan.

Het had alles te maken met mijn gedachte dat het maken van een zelfgetrokken bottenbouillon gigantisch veel werk zou zijn.  Ik zag mezelf al stad en land af rijden voor biologische botten van grasgevoerde koeien. Weekenden opgeven om de botten te laten pruttelen. En honderd keer het recept overlezen voordat er iets uit mijn vingers komt, bang om de dure ingrediënten te verpesten. Niets is minder waar! Het is nog simpeler dan een eenvoudige avondmaal bereiden.

De lokale biologische slager grossiert in biologische botten van allerlei pluimage. De bio runder- en kalverenbotten zijn zelfs van grasgevoerd vee. Precies wat ik nodig heb! Binnen no-time heb ik de belangrijkste ingrediënten voor een schappelijke prijs in mijn fietstas zitten. De groenten en specerijen verzamelen is een fluitje van een cent.

Vervolgens moet je natuurlijk de bouillon maken. Dames en heren, zelfs dat is te simpel voor woorden. Je stopt alle ingrediënten bij elkaar in een grote pan en doet er ruime hoeveelheid water in. Daarna laat je het urenlang pruttelen. Hoe langer het pruttelt, hoe meer mineralen er in de bouillon zitten.

Dat is waar het precies om gaat bij de bottenbouillon, want dit hemelse drankje zit boordevol belangrijke voedingsstoffen die je darmen kunnen herstellen.  Mineralen, vitaminen, eiwitten, goede vetten en ook collageen (dat is weer fijn voor de huid ladies!). Voor mensen die last hebben van een lekkende darm (waardoor je  bijvoorbeeld candida kan ontwikkelen) is deze supersoep een welkome toevoeging aan het dieet.

Bij candida is het belangrijk om je darm te herstellen. Een dagelijks kopje bottenbouillon draagt daar zeker aan bij en het zit niet voor niets in het GAPS dieet, het dieet dat gericht is op darmherstel. Daarover schrijf ik later meer. Voor nu zou ik zeggen, bewaar al je kippen- en andere vleespoten, groentenschillen en specerijen en maak je eigen super geneeskrachtige bottenbouillon. Later deze week volgt het recept op de site. Eet smakelijk!

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *