En toen was er… wijn!

En zo gingen de maanden voorbij waarbij ik suikers, witmeel, snelle koolhydraten, koolhydraten met een hoge glykemische lading, azijn, gefermenteerde producten, schimmels en gisten liet staan. Dan komt er altijd een moment waarbij je toch weer wilt kijken hoe je ervoor staat. Wat gebeurt er als ik nu een wijntje neem?

We zijn eind november verhuisd, rond de kerst hadden we enorm hectische periode achter de rug. Met ouders en vriend waren we in een gezellige kroeg ergens in het centrum van de stad beland. Het café zit in een voormalige kerk en is nu een brouwerij met een keur aan biertjes. De mannen gingen voor een speciaal biertje, mijn moeder nam een rosé en ik, ik waagde het erop en bestelde rode wijn.

Bij verschillende dieetadviezen tegen het uitroeien van candida overgroei wordt gezegd dat je gerust een wijntje mag drinken, maar dan wel een droge witte. Toch voelt een rode beter. De eerste slok ging als een warme elixer door heel mijn lijf, whaaaa als dat maar goed gaat! En ja als je dan toch de geslaagde verhuizing viert, kun je net zo goed een tweede nemen. Aan de gevolgen dacht ik maar even niet, dat was voor later zorg.

Maar er waren helemaal geen gevolgen, ik voelde me fit, ging goed naar de wc, kreeg geen loopneus en kon mijn oorbellen zonder klachten dragen, het was een wonder! Om zeker te weten dat dit geen toevalstreffer was, probeerde ik een dadel en nog een en nog twee en daarna maakte ik een zuivel en suikervrije cheesecake met een bodem van dadels. En het ging nog steeds goed! Zelfs een paar stukjes schimmelkaas kon ik zonder schade naar binnen werken. Wow, zou het dan toch waar zijn??

Ik bouwde langzaam het dieet weer op. Alleen suiker, zuivel, gluten en de geraffineerde producten hield ik buiten de deur. In diezelfde periode kwam een vriendin van mij met een enthousiast verhaal over een drankje uit China dat verbluffende resultaten heeft bij mensen met allerhande klachten. Het ondersteunt het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Daar wilde ik meer van weten en voordat ik het wist, dronk ik iedere dag een klein laagje van het superdrankje. Nu weet ik niet of het toeval is, maar een week na het dagelijks innemen van het drankje, was het veelkoppig monster dat Candida heet weer terug. Niet met zoveel koppen, maar genoeg om er flink de balen van te hebben. Of het nou komt door een veel te enthousiaste opbouw van mijn dieet en een niet aflatende nieuwsgierigheid naar de grenzen van mijn lichaam of dat het drankje de boosdoener is, ik weet het niet. Feit is dat ik de energie niet had om wéér het traject van dat dieet in te gaan. Maar ja het moet, de klachten zijn te vervelend om er onverschillig over te doen.

Dus heb ik weer de supplementen besteld die helpen bij het uitroeien van candida, laat ik de alcohol staan en vermijd ik alles met gist, ook mijn zelfgemaakte glutenvrije brood. Bleeehh, niks aan, maar als je er eenmaal midden in zit, is het goed te doen.

Toch ga ik deze week naar de dokter om zeker te weten dat er sprake is van candida. De symptomen horen zeker bij deze woekerende schimmel, maar dezelfde symptomen kunnen ook veroorzaakt worden door een histamine intolerantie. Dat zou betekenen dat er een aantal voedingsmiddelen is met een hoog histaminegehalte dat ik niet meer kan eten. Check dus altijd bij de dokter waar je klachten precies vandaan komen, dan kun je ook gericht gaan behandelen.
Kortom, het gevecht tegen Candida is dus nog niet ten einde. Balen voor mij, fijn voor de mensen die er nog middenin zitten en deze blog als een gedeelde-smart-is-halve-smart zien.

Volgende keer: Candida The Sequel

Volg Grapefoodie via deze blog, Facebook, Instagram, YouTube en Twitter daar komen regelmatig lekkere recepten voorbij waarbij de tafelgenoten ook hun vingers aflikken.

Heb je vragen over candida, stel ze!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *