Ode aan de soep

Tomatensoep, courgettesoep, pompoensoep, paprikasoep, spinaziesoep, groentesoep, kippensoep, broccolisoep en zo kan ik nog wel even doorgaan, je kan van alles wel een soep maken. Ben je op zoek naar een alternatief voor brood in de middag of wil je ’s avonds snel iets lekkers en gezonds op tafel zetten of heb je behoefte aan een boost voor je immuunsysteem? Duik dan eens de keuken in voor een grote pan soep.

Laat ik met het prettigste voordeel beginnen, het is super makkelijk om voor een hele week een verantwoorde lunch of voorafje te maken. Je weet op zondag al dat je in ieder geval een behoorlijk aandeel in groenten binnen krijgt en dat alleen al geeft je een energie boost. In het weekend haal je je favoriete groente, maakt er een soep van, verdeelt het in bakjes en de rest van de week is je lunch al geregeld.

Het tweede voordeel is dat soep heel erg gezond is. Ondanks dat groenten verwarmd zijn en een beetje van hun vitaminen waarden verliezen, komen er bij tomaten, juist weer goede stoffen vrij. Bijvoorbeeld lycopeen uit tomaten en caroteen uit wortelen. Bovendien blijven de vezels bewaard en daar worden de darmen weer heel erg blij van. En een groot deel van de vitaminen en mineralen blijft behouden.

Een andere prettige bijkomstigheid is dat je soep in kunt zetten als wapen in de strijd tegen de griep. En dan vooral kippensoep. Dat helpt de darmwand herstellen (dat kun je altijd wel gebruiken) het is een goede detox en het is dus ook goed voor je immuunsysteem.

Voor mensen met candida is dit helemaal ideaal. Zeker in de winter is het lastig om gerechten te bedenken die niet in de categorie salade vallen, want dat is te koud. Soep is dan precies wat je nodig hebt. Want bij candida zijn je darmen vaak beschadigd en met name in kippensoep zitten stoffen die de darmwand herstellen. Denk aan eiwitten, calcium en collageen.

Om mij heen is nog steeds iedereen verkouden, dus behalve dat ik immuun versterkende supplementen slik, ga ik straks ook naar de slager voor een soepkip. Die gooi ik met wat groenten in de slowcooker en morgen heb ik een heerlijke lunch en mijn zoon krijgt deze heerlijke oppepper ook als verwarmend voorafje na de voetbaltraining. Wil je meer weten over gezonde soepen? Kijk dan ook eens bij mijn blog over bottenbouillon.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *