In dit artikel leer je wat candida is en hoe je het kunt voorkomen. Candida Albicans is een gist dat bij iedereen op de huid, in de mond en bij vrouwen ook in de vagina voorkomt. Die gist houdt met miljarden bacteriën je darmflora op orde. Samen met de slijmvliezen, die een soort barrière vormen, zorgen bacteriën er weer voor dat de gist onder controle blijft.

Op het moment dat je weerstand verzwakt is, daalt de beschermingsgraad van je slijmvliezen en kan de gist zich omvormen tot een schimmel die gaat woekeren. Bacteriën krijgen het dan niet meer voor elkaar om alles in je darmen in balans te houden. De schimmel wordt erger. Dat noemen we candida.

Een overgroei aan candida ontstaat vaak na het gebruik van antibiotica. Dat is soms de enige oplossing om een gezondheidsprobleem op te lossen, maar doodt tegelijkertijd ook de goede bacteriën in je lichaam. Zo raakt je darmflora verzwakt en kan de gist omvormen tot een schimmel.

Een onbalans in de zuur-base verhouding in de maag en darmen kan ook zorgen voor candida. Daarom is het belangrijk om 70 procent basisch (groenten, fruit, zuivel) en 30 procent zuur (eieren, vis, vlees, graan) te eten. Want in een verzuurde omgeving kunnen bacteriën niet goed hun werk doen.

Een andere oorzaak is verandering van de hormoonbalans rond het veertigste levensjaar bij vouwen. Dat verstoort het evenwicht. Candida maakt daar dan gretig gebruik van. Gevolg is dat veel vrouwen kampen met vaginale klachten veroorzaakt door een overgroei van candida. Daarnaast zijn een slecht dieet met veel snelle koolhydraten (witte pasta en rijst en wit brood) en suiker, stress en langdurig gebruik van de pil vaak ook de oorzaak van het ontstaan van candida. De klachten die eruit voortkomen variëren enorm.

Voetschimmel, kalknagels, extreme vermoeidheid, acne, gewichtstoename, spierzwakte en spierpijn, vaginale schimmel, concentratieverlies, depressie, spraakgebrek, katterig gevoel, enorme hang naar zoet en koolhydraten, spruw, hypoglycemie zijn de belangrijkste klachten. Voetschimmel bijvoorbeeld, komt regelmatig terug, ook als je een crème van de dokter hebt gekregen. Candida moet dan ook vanuit de darmen aangepakt worden. Dat begint met een speciaal dieet. Suiker- en zoveel mogelijk koolhydraatvrij. Want candida voedt zich met suikers.

Met suikers bedoelen we tafelsuiker, honing, agave, maisstroop, lactose, rijststroop, kokosbloesemsuiker en nog meer van dit soort ‘gezonde’ suikers. Maar ook koolhydraten zijn suikers, daar moet dus anders naar gekeken worden. Pasta, brood, rijst, aardappelen en de normale crackers passen niet in het dieet. Maar het is ongezond om alle suikers te mijden, want koolhydraten geven ook energie en dat hebben we hard nodig! Iedere maandag deel ik op FB live recepten van oa koolhydraten die je tijdens het dieet mag hebben.
Tegelijkertijd met het candida dieet, moeten de darmen gevoed worden met probiotica, goedaardige bacteriën die vaak in het verleden kapot zijn gemaakt met antibiotica. Het dieet hongert de schimmel uit en de probiotica brengen de darmflora weer in balans. Pas als je darmen gezond zijn, is ook je immuunsysteem in staat om de candida in toom te houden.

Het kost heel veel moeite om de candida weer onder controle te krijgen. Voorkomen is daarom beter dan genezen. Let op je eetpatroon. Tegenwoordig zijn er een heleboel sites met alternatieve toetjes, taartjes, cakejes en snoepjes. Gemaakt met gedroogd fruit, honing, agave of kokosbloesemsuiker. Dat is qua voedingswaarde altijd beter dan geraffineerde suiker. Geniet er ook lekker van als zoiets voorbij komt. Onthoud wel dat ook in die producten veel suikers zitten die je lichaam niet allemaal nodig heeft. Daarom is voor de gemiddelde Nederlander 3 stuks fruit per dag meer dan genoeg. Zorg dat je het fruit in combinatie met de schil eet, de vezels daarin helpen het suikerniveau te beperken.

Hou je suikerinname in de gaten, eet voldoende groenten en maximaal drie stuks fruit. Eiwitten en goede vetten als omega 3 en 9 geven een verzadigd gevoel waardoor je niet snel naar geraffineerde producten grijpt. En gun jezelf ook eens iets lekkers om van te genieten. Bijvoorbeeld zelfgemaakt bananenbrood!

Deze week heb ik live op FB gedeeld hoe je een bottenbouillon maakt. In Amerika is de ‘bone broth’ zo’n grote trend, dat mensen er in New York voor in de rij staan. Maar een nieuwe trend is het niet, want onze grootmoeders en generaties ervoor wisten allang hoe goed bottenbouillon voor je is. Je hebt zelf misschien tijdens een ziekbed een goed getrokken kippenbouillon aangeboden gekregen. Onze oma’s wisten toen al hoe geneeskrachtig deze bouillon is!

Wat maakt de bouillon dan zo bijzonder? Zoals het woord al zegt, is de bouillon getrokken van botten. Zorg als je deze soep maakt, dat je altijd botten gebruikt van biologische en grasgevoerde dieren. Dan heb je meteen meer omega-3 vetzuren dan in ander vlees. De botten zitten vol met vitaminen en mineralen die goed zijn voor je weerstand, darmen en de huid.

Vitaminen en mineralen

Vitamine A, K, C ijzer en zink komen naar boven als je de botten lang genoeg laat sudderen, denk aan minstens 24 uur. Zink is een mineraal dat weglekt als je veel stress hebt. Stress is een trigger voor candida en candida levert weer tientallen vage klachten op waardoor je in het medische circuit van het kastje naar de muur wordt gestuurd.

Collageen

Ik had het eerder al over de voordelen voor de huid als je regelmatig bottenbouillon drinkt. Dat heeft te maken met het eiwit collageen, een lijmvormend eiwit in het bindweefsel van mens en dier. Het helpt ook ontstekingen te genezen.

Gelatine

Als je de bottenbouillon langer laat trekken, wordt de bouillon na afkoelen een gelatine. Dat gebeurt ook als je meer mergpijpjes en schenkel toevoegt aan het geheel, want de collageen die daar in zit, wordt dan bij lang trekken, gelatine. Warm je de gelatine op, dan heb je weer een heldere bouillon, met de wetenschap dat het boordevol collageen en mineralen zit, want die gelatine is van hoogwaardige kwaliteit.

Darmen

De gelatine is ook een elixer voor het herstel van de darmen. Daarom is het één van de belangrijkste onderdelen in mijn weekmenu’s in het online Vrij van Candida Programma van Grapefoodie. Je kunt iedere dag een kopje drinken. En bij erge klachten, kun je zelfs in een paar dagen je darmen weer op weg helpen door te detoxen met bottenbouillon. Ik heb zelf ervaren wat het voor mijn darmen deed!

Aminozuren

Verder zitten er aminozuren in die de maagzuurproductie verhogen, wat nodig is voor een goede vertering.

Hoe te maken?

Kijk hier op de site hoe je de bouillon maakt. Je kunt variëren met kruiden en specerijen. Ik doe soms alleen maar botten en water, dat is al voldoende vanwege de smaak die vrijkomt na 48 uur sudderen!

Gun je lichaam deze elixer en geniet ervan!

Regelmatig krijg ik de vraag of ik het zelf ook heb gehad, candida. Ja, ik heb ook overtollig candida gehad. Ik zeg bewust ‘overtollig’ , want candida hebben wel allemaal. De candida albicans zit namelijk op onze huid, in onze darmen, in de mond en bij vrouwen in de vagina. Maar soms gaat die candida woekeren en wordt het een vervelende schimmel waar je bijna niet van af komt. Een speciaal dieet is het enige dat helpt.

Toen ik bijna niets meer kon vanwege een candida overgroei, heb ik me verdiept in dit vreemde fenomeen. Ik was al bijna officieel voedingsdeskundige dus de interesse en de kennis was er al. Maar het viel me op dat op iedere nieuwe site over candida er een nieuw, tegengesteld advies stond. Voor boeken gold hetzelfde, al zijn er daar niet zo veel van.

Alleen al het uitzoeken van wat je wel of niet mag, was een dagtaak. Over suiker en snelle koolhydraten (witmeel, bewerkt voedsel, aardappelen) is iedereen het eens, dat moet je een aantal weken of maanden zo veel mogelijk vermijden. Maar over andere producten is de verwarring compleet. Wel of geen brood, wel of geen maiswafels, wel of geen zilvervliesrijst, wel of geen zoete aardappel, wel of geen fruit enz.

De enige manier om erachter te komen, is het zelf uit proberen. En dat heb ik gedaan. Soms met alle ellende van dien. Doordat ik bijna geen koolhydraten, fruit en helemaal geen suiker had, zat ik heel laag in mijn energie. Zo liep ik tegen een burn-out aan. Mijn lijf was door flinke tekorten behoorlijk uitgeput.

Dus ben ik anders gaan denken en anders gaan eten. Minder streng, wel puur en zuiver. Geen troep. Dat is nog steeds een tijdrovende bezigheid, want je moet van tevoren goed weten wat je plannen zijn zodat je je daarop voor kunt bereiden. Eten is tijdens het candidadieet (en ook daarna) een kwestie van vooruit kijken, plannen en maaltijden ruim van tevoren bereiden.

Het vergt kennis, discipline en doorzettingsvermogen om het dieet aan te gaan en te volbrengen. Dat is niet makkelijk. Zeker niet als je een druk bestaan hebt. Daarom heb ik een programma ontwikkeld zodat je niet meer hoeft uit te zoeken wat je wel of niet mag eten, hoe je het klaar moet maken, wanneer je het klaar moet maken. Je hoeft nergens over na te denken. Je hoeft alleen maar de video’s te bekijken, de recepten erbij te pakken en boodschappen te doen en de keuken in te duiken!

Het programma is precies ontwikkeld op een manier zoals ik het toen graag gehad zou hebben. Recepten, uitleg, de juiste supplementen en online begeleiding zodat je het niet alleen hoeft te doen. Ik had graag nergens over na hoeven denken om er vanaf te komen!

Wil je meer weten over dit programma? Kijk dan hier. Binnen zes weken weet jij hoe jij jezelf van de candida overgroei af helpt. Je leert hoe je gezond en fit in het leven kunt staan zodat je immuunsysteem krachtig genoeg is om je lijf in balans te houden.

Aardbeien, rode bessen, blauwe bessen,  mango, peer, perzik, ananas, noem maar op. Het zijn verboden vruchten. Tenminste, als je candida hebt. Jarenlang was de gedachte dat candida ook leeft van fruitsuikers en dat je dus fruit zo veel mogelijk moet vermijden.

Dat heb ik dan ook een jaar lang trouw gedaan. Als fruitliefhebber was dat een hel. Van kleins af aan begin ik de dag al met fruit! En het is niet zo dat ik veel fruit at, twee tot hooguit vier stuks per dag, meer niet. Het was (en is inmiddels)  mijn eerste levensbehoefte.

En dat is precies wat het is, een eerste levensbehoefte. Fruit zit boordevol cruciale voedingsstoffen waaronder één van de belangrijkste, vitamine C. In de tijd van de VOC kwam scheurbuik veel voor bij scheepslieden. Totdat men vitamine C ontdekte. Dat was het einde van de scheurbuik!

Ik had dus tijdens het candidadieet zo mijn twijfels over het ontbreken van fruit in het dieet. Het kan toch niet zo zijn dat je ziek wordt van fruit? Sinds wanneer?? Gelukkig ontdekte ik vorig jaar het boek Medical Medium van Anthony William. Een Amerikaanse arts die van bovenaf medische informatie krijgt. ( Ik schrijf nog een keer een blog over deze man en zijn boeken).  Tot mijn verbazing beschrijft hij hoe hij honderden cliënten heeft af geholpen van de candida door ze een dieet met  enorm veel fruit te adviseren! Zelfs dadels! Ik moest het drie keer nalezen, maar het staat er echt. Blijkbaar worden fruitsuikers in het lichaam heel anders verwerkt en is het geen voedingsbodem voor candida.

Wat er ook staat is dat candida een waarschuwing is voor een veel groter probleem. Dus candida is niet het echte probleem. Meestal is het een bacteriële infectie. Dát is de oorzaak van de candida. Dus daar moet je mee aan de slag. Neemt niet weg dat als de candida er is, het gevoed wordt door bepaalde voedingsmiddelen. De overgroei van candida zul je ook op moet ruimen. Daar is mijn programma voor bedoeld. Daarna zul je aan de slag moeten met de oorzaak van het probleem candida.

Terug naar het fruit. Als ik zijn visie over fruit lees, krijg ik een onderbuikgevoel waar ik niet onderuit kan. Mijn twijfel over het bannen van fruit was terecht. Nadat ik een jaar lang geen fruit had gegeten, was ik kapot. Alle energie was weg. Ik kreeg een burn-out. Daar ben je met candida al gevoelig voor, maar zonder fruit (Lees: koolhydraten die energie geven) sloop je je lichaam alleen maar meer!

Dus zit er in mijn programma fruit. Weliswaar alleen bessen en groene appels, zodat je genoeg vitamine C en antioxidanten binnen krijgt. Voel je vrij om meer te nemen. En geniet! Het is helend voor je lichaam!

Hier bij Grapefoodie praat en schrijf ik altijd over candida. Dan heb ik het altijd over Candida Albicans, een gist dat huist in onze darmen, op de huid, in de mond en in de vagina. Het lichaam kan deze gist prima onder controle houden zolang het immuunsysteem in balans is. Maar de candida kan zich omvormen tot en schimmel als er sprake is van een vochtige omgeving. Je ziet het ook wel bij baby’s als ze luieruitslag hebben. Of bij vrouwen als ze last hebben van een vaginale schimmelinfectie.

Maar schimmels zijn er niet alleen op en in het lichaam. In huis kunnen ook schimmels ontstaan als het klimaat er vochtig is. Die schimmels zijn slecht voor je gezondheid. Mensen die in een huis wonen met veel vocht zijn vaak ziek doordat de schimmels het immuunsysteem aantasten. Met name voor kinderen is vocht schadelijk, ze kunnen allergische reacties krijgen, astma en andere luchtweginfecties ontwikkelen.

Eén van de bekendste aandoening die door candida veroorzaakt wordt, is een chronische voorhoofdholteontsteking waar mensen met een vochtig huis veel last van hebben.

Het is dus belangrijk om je huis op de juiste temperatuur te houden zodat het niet vochtig wordt. Hou ook schimmels in de badkamer in de gaten, want ook die hebben een nadelig effect op de gezondheid. Hou het goed droog en maak het regelmatig schoon.

Zo is het dus niet alleen belangrijk om je interne huishouding goed te verzorgen, ook je externe huishouding draagt bij aan een gezond lichaam vrij van overtollige candida!

Door goed voor je vaginale flora te zorgen. Vaginale flora? Ja, die bestaat. Sterker nog, als je weet hoe je die in balans houdt bespaar je jezelf een hoop ellende als vaginale schimmel, spruw bij je pasgeboren baby en zelfs onvruchtbaarheid. Snel door dus naar tips and tricks voor een goede flora down under!

Als specialist op het gebied van candida, weet ik dat duizenden vrouwen last hebben van vaginale schimmel. Het klinkt heel vies, maar het is niets om je voor te schamen! Het is ook niet zo dat het erbij hoort, maar de huisarts en gynaecoloog zien vrouwen met deze klachten dagelijks voorbij komen. En het wordt steeds erger omdat we verkeerd worden geïnformeerd. Vaginale douches en doekjes vliegen je om de oren alsof het een must is om de boel daar op die manier schoon te houden. Ik zeg: niet doen. Die middelen brengen je vaginale huishouden alleen maar meer uit balans. Geen gedoe aan je poes, hou het zo simpel mogelijk:

– Gebruik bij het douchen alleen water, geen zeep

– Draag katoenen onderbroeken

– Verwissel de tampon regelmatig

– Gebruik biologische tampons

– Gebruik biologisch maandverband

– Of nog beter: gebruik een cup ipv een tampon (scheelt ook een hoop afval!)

– Gebruik maandverband , tampons of cups alleen tijdens je menstruatie

Heb je toch last van een vaginale infectie? Zorg dan voor biologische producten en bescherm jezelf tegen nog meer ellende. Wil je weten hoe? Download dan op mijn homepage de gratis videocursus om zo snel en effectief van je infectie af te komen.

Zorg dat je deze drie essentiële oliën in huis hebt om jezelf binnen een paar dagen te genezen van de infectie: Lavendel, Oregano en Melaleuca. Stuur een pb via @Grapefoodie op Facebook voor de speciale aanbieding. Drie proefflesjes inclusief douchespuit voor 7,50. Het werkt echt! Vorige week kreeg ik nog deze mail:

‘Ik heb de olietjes gebruikt. De symtomen waren binnen een aantal dagen weg! Voor m’n gevoel was het na twee weken helemaal hersteld. Dank je wel! Groetjes JK’.

We hoeven dus als vrouwen niet door te sukkelen met allerlei ongemakken. Kijk wat mijn tips voor jou kunnen betekenen of bestel de olietjes voor een fijn, fris en verlicht leven down under!

Ik wel! Dag in, dag uit ploeteren. Op je werk, in het gezin, op sociaal vlak, in de sportschool, het openbaar vervoer, de stad en zo kun je vast nog wel even doorgaan. Er komt een moment dat je daar to-taal geen zin meer in hebt, toch? Je wilt in een flow zitten. Blij zijn. Vrij zijn. Genieten. En alles gewoon kunnen doen met volle overgave en energie.

Dat klinkt voor veel vrouwen die druk zijn met werk en kinderen, als een droom die nooit uit gaat komen. Misschien herken jij jezelf daar ook wel in. Altijd maar moe opstaan, halverwege de dag nog meer instorten en je moet nog zoveel. Je eet gezond, sport, gaat op tijd op bed, maar je blijft moe. Onverklaarbaar toch? Want je doet alles goed.

Heb je weleens gedacht aan candida? Dat kan zich uiten in een infectie in de intieme zone. De meest voorkomende vorm van candida bij vrouwen die regelmatig terug komt en vrij hardnekkig is. Maar ook enorme vermoeidheid, spierzwakte, haaruitval, voorhoofdholteontstekingen, huiduitslag enz. zijn uitingen van candida.

Gelukkig is er iets aan te doen. Met een speciaal dieet kun je volledig van de candida af komen. En dat is precies het probleem voor mensen die zich hele dagen voortslepen. Die willen niks meer doen! Daarom heb ik speciaal voor alle drukke mensen die geen energie meer hebben om uit te zoeken hoe ze van de candida af komen, een mooi programma gemaakt. Het Vrij Van Candida Programma. Je hoeft niks meer uit te zoeken, alles is voor je geregeld! In zes weken tijd leer je op een natuurlijke manier van je candida af te komen. In het programma zitten video’s, webinars, een e-boek over candida, weekmenu’s, recepten en het belangrijkste onderdeel: supplementen.

Je bent moe, wil van je klachten af komen, maar hebt de energie niet. De oplossing ligt nu hier voor handen. Het programma leidt jou per dag door het dieet heen. Je hoeft niks zelf uit te zoeken. Binnen zes weken help jij jezelf van de candida af. Het mooiste is dat je aan het einde van de rit weer helemaal vol energie zit om het leven weer frank en vrij ten volle te leven!

OMeGa, het klonk voor mij altijd als wiskunde. OOoooomeeeegaaaaaa. Ik haak dan af. Sinds ik me verdiep in voeding klinkt het woord ineens heel anders. Want de juiste verhouding vetzuren in je lichaam maken dat jij je lekker voelt. Met name de verhouding omega 6 en 3 is belangrijk. Naast deze twee omega’s is er ook de omega 9, onderschat hem niet.

Laat ik beginnen met omega 6. Het is een essentieel vetzuur omdat ons lichaam het niet zelf aanmaakt. We moeten het dus uit ons dieet halen. Een te veel aan omega 6 werkt ontstekingsbevorderend. Het is dus belangrijk om de juiste verhouding omega 6 tot je te nemen. Zeker in verhouding tot omega 3. Eigenlijk krijgen we omega 6 al automatisch binnen omdat het in veel producten is verwerkt. Zonnebloemolie zit bijvoorbeeld vol omega 6 en het zit overal in. Het zit ook in maisolie, sojaolie, margarine, halvarine en bak- en braadvetten. Het zijn producten die de meeste mensen regelmatig gebruiken, waardoor ze er meer dan genoeg van binnen krijgen. En meestal zelfs te veel, waardoor er allerlei klachten ontstaan.

Daarom is het belangrijk om ook voldoende omega 3 in te nemen voor een juiste verhouding. Uit onderzoek blijkt dat een onevenwichtige balans tussen omega-3- en omega-6-vetzuren verantwoordelijk is voor hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, depressie, diabetes en overgewicht. Dat is nogal wat. Dan kun je maar beter zorgen dat de verhouding 3-6 goed is. Helaas nemen we veel te weinig omega 3 in.

Omega 3 is ook een essentieel vetzuur dat het lichaam dus niet zelf kan aanmaken. Je zult het via voeding binnen moeten krijgen. Omega 3 zit in vette vis, walnoten, lijnzaadolie. Niet iedereen eet iedere dag iets van haring, makreel, zalm of sardientjes. En niet iedereen eet elke dag walnoten of gooit een scheut lijnzaadolie over zijn of haar salade. Als je dat dus niet doet, is het raadzaam een omega 3 supplement te nemen. Want wist je dat ons Westerse 25 keer meer omega 6 bevat omega 3. Terwijl de juiste verhouding 2 (omega 6) op 1 (omega 3) moet zijn. Optimaal is 1 op 1. Het kan verklaren waarom er zoveel gezondheidsklachten zijn.

Tot slot is er nog omega 9. Dat zit in olijfolie en avocado’s. Als 6 en 3 in balans zijn, kan 9 zichzelf in balans brengen. Al is er niks mis met het regelmatig drinken van een smoothie van avocado. En gebruik koudgeperste olijfolie voor over je salade.

Als je lichaam niet in balans is, is het ook gevoeliger voor candida. De vetzuurverhouding is dus één van de vele manieren om je lijf en leden gezond te houden.

Heb je vage klachten, dan kan het zomaar zijn dat je je veel beter voelt als je beter gaat letten op de vetzuurverhouding. En dat je tot dezelfde conclusie komt als ik: oh het is mega belangrijk!

Niets vervelender dan uit eten gaan als je het candida dieet moet volgen. Geen nood, er zijn genoeg mogelijkheden en ik zet ze hieronder voor je op een rijtje:

Frans

• Salade met vlees of vis of vega zonder dressing uit een pakje of azijn, maar met olijfolie
• Groenten met vlees of vis
• Sausen vermijden, maar vraag naar boter
• Slakken, schaal en schelpdieren zijn prima als uitzondering tijdens je dieet
• Olijven, rauwkost als voorgerecht, geen brood
• Glas witte wijn als je wat verder bent met het dieet

Italiaans

• Salades, zie Frans
• Ipv pizza neem je vlees of vis met groenten
• Mozarella, jonge geitenkaas

Sushi

• Probeer een goed restaurant uit te kiezen, niet All You Can Eat
• Ze hebben vaak ook goed vlees
• Sushi past prima in het dieet, check de kwaliteit van de sojasaus

Kip

Tegenwoordig komen de kippenhallen op als paddenstoelen. Je besteld er een hele of halve kip en je combineert het met een verse salade. In Haarlem heb je Roast en De Kippenhal.

Visreastaurant

Het kan hier bijna niet mis gaan. In een goed restaurant is er een keur aan verse vis. Met wat groenten erbij heb je een volwaardige maaltijd!

Streetfood

Ook busjes en standjes op festivals, maar ook bij stations verkopen niet meer alleen junkfood, het is juist hip om vers en biologisch te verkopen. Makkelijk dus als je een keer geen tijd hebt!

Aziatisch

• Groenten met vis of vlees
• Kijk uit voor sauzen die vol met Enummers of suiker zitten
• Kokos is een goede schimmeldoder, dus lekker veel van nemen!

Tapas

• Kip
• Vis
• Rundvlees
• Groenten
• Salade
• Jonge schapenkaas
• Gevulde tomaten

Mijn favoriete adresjes

• La Place, het concept is duidelijk en je kan het helemaal zelf bepalen! Groenten, vis, vlees, koffie, alles is vers en veel is ook biologisch. Helaas is La Place in veel steden verdwenen. In De Hout in Haarlem zit La Place er nog wel en ook boven de A4, al is dat niet heel erg gezellig zo boven de voorbij razende auto’s.
• Roast en De Kippenhal in Haarlem
• Erawan Thais restaurant, Haarlem
• By Lima in Haarlem, koffietentje met rauwe taartjes en andere lekkernijen zonder suiker
• Het Veerkwartier in Haarlem, veel candida vriendelijke gerechten
• De Plantage, Vogelenzang
• Rapa Nui, strandtent in Zandvoort
• Spirit Rotterdam, enorme saladbar en alles is biologisch. Ze hebben een keur aan suikervrije lekkernijen
• Baker and Moore, Rotterdam, suiker en glutenvrije high tea!
• Sugarless in Amsterdam, suiker, gluten, lactose vrij
• Buurten in Utrecht, er zijn twee lokaties, in West en Oost
• Gys in Utrecht
• Umami, Eindhoven, Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Vlaardingen
• Café Zondag, Maastricht
• Café Sjiek, Maastricht
• De Dagvisser Scheveningen

Grijp jij regelmatig naar een tussendoortje? En wil je dan zo gezond mogelijk snacken? En kijk je dan naar een alternatief voor een (suikerrijke) Sultana, Liga, ontbijtkoek of eierkoek omdat je toch wil afvallen of op je gewicht wilt letten? Super, je bent heel goed bezig! Maar ook bij de keuze voor een gezond alternatief voor suikerrijke tussendoortjes is het oppassen geblazen. Want een suikervrije snack is meestal geen suikervrije snack. Hè?!

Neem bijvoorbeeld de polulaire gezonde, rauwe snacks als bijvoorbeeld een dadelreep of andere notenvruchtenrepen . Daar zitten gedroogde dadels, noten, zaden en andere gedroogde vruchten in. Allemaal heel gezond en zeker een goede aanvulling voor als je veel in beweging bent of veel sport.

Zit je de hele dag op kantoor en ben je een recreatieve sporter die twee keer in de week sport, dan is zo’n tussendoortje niet zo gezond als je denkt. Jeetje, waarom nou weer niet? Ga voor de gein eens naar de ingrediëntenlijst. Kijk naar de eiwitten, vetten en koolhydraten. Vooral de koolhydraten zijn belangrijk, want daarachter staat wat je wilt weten: WAARVAN SUIKERS. Ok, ik ben me er bewust van dat ik nu heel erg met het vingertje wijs, maar het is om je bewust te maken van ingrediënten en de voedingswaarden erachter.

Want een gemiddeld dadelreepje bevat 12 tot 15 gram suiker. Dus een bepaald aantal koolhydraten, waarvan suikers: 15 gram. Is dat erg? Nee, maar koolhydraten geven energie. Die energie moet je dus wel gebruiken, anders wordt het door de lever opgeslagen als vet. Voor het gemak hou ik de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie aan. Die zegt: niet meer dan 25 gram suiker op een dag. Dan ben je met een reepje al ruim over de helft en dan moet de dag nog beginnen.

candida.

Bedenk dus goed hoe de verhouding bewegen en energie vanuit voeding  bij jou is. Heb je een baan waarbij je veel beweegt en sport je daarnaast regelmatig, dan kun je die suikers af en toe goed gebruiken. Zit je hele dagen achter het bureau en ben je ook niet zo’n liefhebber van sport, bedenk dan vanaf nu goed wat je met je laatste,  gezonde reepje doet 😉